Mainos

Häkämies vierailee Venäjällä

Maanpuolustuskurssin avajaisissa puhunut puolustusministeri toisti myös kielteisen asenteensa siihen, että varusmiespalveluksen ja siviilipalveluksen väliin kehitettäisiin jokin uusi koulutusmuoto.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) pääsee lähiaikoina kertomaan Suomen turvallisuuspoliittisista haasteista venäläiselle kollegalleen.

Häkämies kertoi maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä saaneensa vierailukutsun. Vierailu toteutuu ensi vuoden alkupuolella.

Pari kuukautta sitten Häkämiehen Yhdysvalloissa pitämä puhe herätti melkoista kohua. Hän sanoi tuolloin, että Suomen turvallisuuspolitiikalla on kolme haastetta: Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

Tämänpäiväisessä puheessaan Häkämies kiitteli Suomen kansainvälisiä suhteita. Hän mainitsi, että myös suhde Venäjään on aktiivinen. Vuoropuhelu toimii ja yhteistyötä on monilla tasoilla.

- Venäjän kansainvälinen asema on vahvistunut viime vuosina merkittävästi, mikä on asettanut uusia haasteita muun muassa EU:n ja Venäjän väliselle yhteistyölle. Suomella on tärkeä rooli sillanrakentajana tässä työssä, hän korosti.

Helikopteriongelmaan tulossa ratkaisu

Häkämies pahoitteli, että viime vaalikaudella puolustusvoimien toimintaa jouduttiin supistamaan tavalla, joka olisi heikentänyt puolustuskykymme uskottavuutta, jos se olisi jatkunut. Nyt hänen mukaansa puolustusvoimien taloudelliset resurssit on palautettu ja viime vuosien leikkaukset on korjattu.

Ongelmia silti riittää. Vuonna 2001 päätetty kuljetushelikopterien hankinta ei ole tunnetusti toteutunut allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti. Häkämies kertoi, että asiaan on tulossa ratkaisu lähiaikoina.

Ratkaisun sisällöstä hän ei maininnut puheessaan. Hän mainitsi lisäksi nimittäneensä vuorineuvos Keijo Suilan tekemään ulkopuolisen arvioinnin helikopterikaupan eri vaiheista ja lopputuloksesta.

Puolustusvoimissa viime vuosikymmenellä aloitettu rakennemuutos on Häkämiehen mukaan saatu pääosin päätökseen, eikä esimerkiksi uusiin varuskuntien lakkauttamisiin ole varaa, jos pidämme kiinni yleisestä asevelvollisuudesta.

- Yleinen asevelvollisuus säilyy jatkossakin suomalaisen puolustuksen lähtökohtana. Tavoitteena on edelleen, että valtaosa kustakin ikäluokasta koulutetaan muuttuvan sodankäynnin tehtäviin. Samalla on tärkeää, että varusmiesten sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta pidetään huolta, hän korosti.

Häkämies toisti kielteisen asenteensa siihen, että varusmiespalveluksen ja siviilipalveluksen väliin kehitettäisiin jokin uusi koulutusmuoto. Tämä avaisi tietä kohti valikoivaa asevelvollisuutta, eikä siihen Suomella ole varaa. Hän siis tyrmää puolustusvoimain komentajan amiraali Juhani Kaskealan ehdotuksen uudesta koulutusmuodosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.