Mainos

Häkämies: Väkivaltarikosten rangaistukset liian lieviä

Sisäministeri Kari Häkämies patistelee oikeuden tuomareita perustelemaan julkisesti, miksi rangaistukset törkeistä väkivaltarikoksista ovat monesti huomiota herättävän lieviä. Häkämies mainitsi esimerkkinä tapauksen, jossa täysi-ikäinen mies iski keittiöveitsellä ex-vaimoaan ylävatsaan niin, että tämä oli lähellä menehtyä. Tekijä, jolla oli tilillään aiempiakin pahoinpitelyjä, sai 8 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Rangaistusasteikko vakavissa pahoinpitelyrikoksissa on 6 kuukaudesta 10 vuoteen.

laki väkivaltarikoksista ei miellytä häkämiestä

-Mitä pitäisi tehdä, jotta saisi esimerkiksi viiden vuoden rangaistuksen törkeästä pahoinpitelystä, Häkämies ihmetteli. Häkämies odottaa perusteluja tällaiselle oikeudenkäytölle.
-Ne, jotka tuomioistuinlinjan muotoilevat, eivät suostu käymään julkisuudessa keskustelua siitä, mikä linja on, miten se on muotoutunut ja miksi se esimerkiksi törkeimmissä väkivaltarikoksissa poikkeaa hyvin paljon siitä, mitä eduskunta on tarkoittanut. Häkämiehen mielestä juristeilla on halua esimerkiksi kansainvälisten sopimusten kautta hakea "ikään kuin omia päätöksiä silloin, kun eduskunta on niinsanotusti päättänyt väärin".
-Eduskunnan pitäisi herätä ainakin sellaisessa tilanteessa, jossa tuomioistuinkäytäntö ei selvästikään vastaa eduskunnan tahtoa. Häkämies ei jäänyt huolensa kanssa yksin. Monet kansanedustajat olivat sitä mieltä, etteivät rangaistukset vastaa kansan oikeustajua.

Poliisille turhauttavaa

Pertti Hemmilä sanoi tietävänsä yli 20 vuoden poliisikokemuksella, miltä tuntuu, kun tuomioistuin oikeuskäytännöllään mitätöi poliisin työn.
-Se on turhauttavaa ja rikoksen uhreja kohtaan suuri vääryys. Ilkka Taipale huomautti, että, kovempia

Poliisi turhautuu

tuomiota päähänpotkijoille nyt vaativa eduskunta käsittelee parhaillaan myös videovalvontalakia, jolla "sallitaan ja suositaan koko maassa vapaasti katsoa päähänpotkimista".
-Se kulttuuri on meistä lähtöisin, ja samalla haluamme lisää tuomioita niille, jotka potkii päähän. Kyllä me olemme itse siinä samassa sopassa kuin koko yhteiskunta.

Rikoslakiin tulossa muutoksia

Oikeusministeri Johannes Koskinen kertoi, että hallitus antaa vielä tämän vuoden aikana esityksen, jolla alin rangaistus törkeästä pahoinpitelystä nousee. Koskisen mukaan harkinnassa on myös poistaa rikoslakiin sen eduskuntakäsittelyssä tehty lisäys, jonka on arvioitu vähentäneen syytteiden nostamista pahoinpitelyistä. Sen mukaan syyte voidaan jättää nostamatta, jos asianomistaja niin pyytää eikä tärkeä yleinen tai yksityinen etu muuta vaadi.

Koskinen arveli, että ulkopuolisen ei useinkaan ole helppo päätellä, onko pyynnön takana oma tahto vai rikoksentekijän painostus. Koskinen myös puolusti julkisen keskustelun käymistä tuomioistuinten ratkaisuista. Hän arveli, että sillä voi olla vaikutusta tuomioistuinten toimintaan.
-Kun tällaisia yksittäisiä, minullekin käsittämättömiä tuomioita tulee, niin niistä on syytä julkisesti keskustella, ja se vaikuttaa tuomioistuinten työn laatuun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.