Häkämies: Turvapaikkahakemuksiin ripeyttä

Sisäministeri Kari Häkämiehen mielestä Suomeen tulevien ulkomaalaisten turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat venyneet aivan liian pitkiksi. Yhden turvapaikanhakijan asuttaminen vastaanottokeskuksissa maksaa valtiolle 6000 markkaa kuukaudessa.
-Otetaan esimerkiksi vaikka maahamme tullut albaanijalkapallojoukkue. Ei kai ole kenenkään edun mukaista, että 14-vuotiaat ulkomaalaispojat asuvat jossain Suomen syrjäkylässä puolitoista vuotta ja palaavat sitten takaisin kotimaahansa, pohti Häkämies ongelmaa Oikeustoimittajat ry:n lounastapaamisessa Helsingissä.

Kari Hakamies

Pitkä valitustie

Suomen lainsäädäntö on turvapaikkaa hakevien maahanmuuttajien kannalta oikeusturvan näkökulmasta Euroopassa kaikkein ulkomaalaismyönteisin. Ensin poliisi kuulee maahan tullutta. Sitten paperit menevät ulkomaalaisvirastoon. Jos päätös on kielteinen, on seuraava muutoksenhakuosoite Uudenmaan lääninoikeus, jonka päätökseen voi vielä hakea korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa. Albaanijalkapalloilijat ovat hakeneet KHO:sta valituslupaa eli he ovat vielä vastaanottokeskuksessa Raahessa.

Asiat ruuhkautuneet ulkomaalaisvirastoon

Häkämies kaipaisi nopeutettua käsittelyä varsinkin selvissä tapauksissa, kun edellytyksiä turvapaikan myöntämiselle ei ole.
-Jos turvapaikan hakija ei ole ollut kotimaassaan vainon kohteena tai tulee turvalliseksi luokitellusta maasta, niin tällaisten tapausten ratkaiseminen pitäisi tapahtua nopeammin. Sama käsittelyprosessi, joka Suomessa vie neljä-viisi kuukautta, kestää esimerkiksi Ruotsissa 23 tuntia. Saksassa käytäntönä on, että maahan tulevien ulkomaalaisten asiat käsitellään jo heti lentokentillä.

Häkämiehen mukaan ongelma on ulkomaalaisviraston työruuhkissa.
-Kohtuullinen selvän tapauksen käsittelyaika ei saisi kestää kuukautta kauempaa. Hakemusten käsittelyn nopeuttaminen ei välttämättä tarkoita maahanmuuttajien oikeusturvan heikkenemistä, pohti Häkämies.

Päätöksestä voitava valittaa

Ulkomaalaisviraston käsittelyn jälkeen asiat ruuhkautuvat vielä uudestaan Uudenmaan lääninoikeudessa. -Ruotsissa ja Saksassa viranomaispäätöksistä voi myös valittaa, mutta näissä maissa päätökset pannaan heti täytäntöön. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että valituksia ei juuri tule, selvitti Häkämies.
-Ei ole kenenkään etujen mukaista, että asutetaan ensin täällä ulkomaalaista vaikka kaksi vuotta ja sitten hänet palautetaan. Jos palaamaan joutuu, niin parasta on sitten palata heti, mietti Häkämies.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat