Mainos

Häkämies: Pysyn puheeni takana

Puolustusministeri Jyri Häkämies pysyy tiukasti keskustelua herättäneen puheensa takana. Hän sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että venäläiset olisivat ymmärtäneet puheen oikein, jos sama puhe olisi pidetty Moskovassa.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen viime viikolla Yhdysvalloissa pitämä puhe Suomen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta on aiheuttanut vilkasta keskustelua niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Häkämies nimesi Venäjän Suomen suurimmaksi turvallisuushaasteeksi.

Venäjän hallituksen sanomalehti Rossiskaja Gazeta kummasteli eilen länsinaapurin turvallisuuspuhetta. Parlamentin ylähuoneen kansainvälisten asioiden puheenjohtaja Mihail Margelov totesi, ettei Suomen puolustusministerin puheilla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Margelovin mukaan Venäjä ei ole sekaantunut eikä aio sekaantua Suomen sisäpoliittisiin asioihin.

Myrskyn silmään joutunut puolustusministeri Jyri Häkämies lähetti terveisiä Venäjälle MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

- Ensinnäkin haluan painottaa ja alleviivata etten puheessani puhunut Venäjän uhasta. Olen pikemminkin päinvastoin todennut, ettei Venäjä ole uhka Suomelle. Se on tässä puheessa hyvin selvästi todettuna. Puheessa totean, että Venäjä on Suomelle haaste. Totean, että Venäjä on vaurastunut viime vuosina energiatuloillaan, Venäjä on varustautunut, Venäjä haluaa tulla otetuksi huomioon entistä paremmin kansainvälisessä politiikassa ja totean, että Suomen tulee vetää Venäjä mukaan entistä paremmin kansainväliseen yhteistyöhön. En näe tässä osassa ulkopoliittisen linjan muutosta. Siinä on arvostava sävy Venäjää kohtaan, Häkämies puolustautuu.

Puolustusministeri tukeutuu nyt pääministeri Matti Vanhaseen, joka pitää puheesta noussutta keskustelua "ylireagointina" ja kehottaa kommentoijia lukemaan puheen kokonaan ennen sen arvostelemista.

Venäjän parlamentin ylähuoneen kansainvälisten asioiden puheenjohtaja Mihail Margelov kysyi eilisiltana, miksi pitkän hyvän naapuruussuhteen jälkeen Suomen puolustusministeri näkee Venäjän potentiaalisena uhkana. Häkämiehen mukaan puheen sisältö on Suomen ulkopoliittisen linjan mukainen, mutta hän myöntää käyttäneensä harkitsematonta retoriikkaa.

- En voi vedota kuin puheeseeni eli mitä olen sanonut ja mitä en ole sanonut. Se on tietenkin selvää, että jos puheen retoriikka on johtanut väärään tulkintaan silloin tietysti vastuu on puhujalla eli tässä tapauksessa minulla. Haluan nyt painottaa, että olen nähnyt Venäjän haasteena niin kuin varmaan kaikki näkevät. Venäjä on tullut nyt voimalla takaisin mukaan kansainväliseen politiikkaan ja se haluaa tulla otetuksi huomioon. Minä peräänkuulutin tätä, enkä näe sitä venäläisten silmin mitenkään muuten kuin positiivisena asiana.

Häkämies kertoo, että hän tarkasteli puheessaan aluksi kriisinhallinnan kansainvälisiä haasteita ja sen jälkeen Suomen lähiympäristöä.

- Jos puheessa jätetään käsittelemättä Venäjän nousu, väittäisin, että silloin Suomen puolustusministeri ei tarkkaile lähiympäristönsä kehitystä.

Puolustusministeri ei ole toistaiseksi puhunut jupakasta presidentti Tarja Halosen kanssa, mutta tällä viikolla asiasta puhuttaneen. Hän kuitenkin toimitti kohupuheensa presidentin kansliaan etukäteen noin viikkoa aikaisemmin.

Häkämiehen mielestä puheessa ei ole mitään Suomen ulkopoliittisen linjan vastaista eikä mitään, mistä Venäjällä pitäisi ärsyyntyä.

- Uskoisin, että Venäjällä pidettynä tämä puhe ymmärrettäisiin heti alusta asti oikein. Tässähän ei ole Venäjää kritisoiva sävy vaan on todettu Venäjän kehitys, puolustusministeri napauttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.