Mainos

Häkämies: Puolustusmäärärahojen korotus ehdotonta

Puolustusministeri Jyri Häkämies Huomenta Suomessa 11.2.2009

Eduskunta aloittaa tänään uuden turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyn.

Oppositio puuttunee varsinkin esitettyyn puolustusmäärärahojen nostoon, jota se on jo ankarasti arvostellut. Kahden prosentin määrärahakorotusta perustellaan puolustusmateriaalin kallistumisella.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut puolustusministeri Jyri Häkämies pitää määrärahojen korotusta ehdottoman tärkeänä.

- Jos sitä rahoitusosuutta ei tule, se tarkoittaa sitä, että kriisiajan reserviä joudutaan pienentämään ennenaikaisesti. Samalla joudutaan ottamaan keskusteluun joukko-osastojen lakkauttamisia, eli tavallaan muutos joudutaan tekemään nopeutetussa aikataulussa ja hyvin paljon kovemmalla kädellä.

Selonteossa huomioon kansainväliset uhat

Häkämies korostaa, että Suomen turvallisuustilanne on tällä hetkellä vakaa. Hän sanoo, että pohjoismaisessa yhteistyössä edetään hyvin myönteisessä hengessä.

- Olemme rakentaneet pitkäjänteisesti turvallisuutta ja puolustusta, mikä on merkittävä asia. Meillä on hyvät suhteet naapurimaihin. Myöhemmin tulee kuitenkin katsottavaksi, onko pohjoismainen yhteistyö käytännönläheistä ja jokapäiväistä vai tapahtuuko siinä jotain erikoistumista.

Turvallisuuspoliittinen selonteko rakentuu sille, että Suomi ei voi rakentaa turvallisuuttaan vieraan maan avun varaan, vaan Suomella on oltava oma kansallinen ja ennen kaikkea uskottava puolustus.

Häkämiehen mukaan kansainvälisessä ympäristössä on uusia uhkia.

- Kansainvälisessä ympäristössä on tapahtunut viime aikoina negatiivistä kehitystä, joka heijastuu myös Suomeen. Selonteko ottaa huomioon myös tulevaisuuden turvallisuusuhkia, esimerkiksi tietoverkkohyökkäykset ja ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Eduskunta keskustelee tänään myös Afganistanissa olevien suomalaisjoukkojen lisäämisestä. Suomalaissotilaiden määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa muutamaksi kuukaudeksi Afganistanissa käytävien vaalien turvaamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.