Mainos

Häkämies: KKO siirtää ongelmaa

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) arvioi korkeimman oikeuden presidentin Olavi Heinosen siirtävän ongelmaa "toisten syliin", kun tämä kehottaa poliitikkoja miettimään irtaantumista Haagin lapsen palauttamista koskevasta sopimuksesta.

Häkämiehen mukaan KKO:n pitää ottaa vastuu omista päätöksistään.
-Ymmärrän kyllä Heinosen pohdintaa sinänsä. Haagin sopimuksen sisältöä voitaisiin puida ja keskustella sen toimivuudesta, onko se riittävästi lapsen edun mukainen. Täytyy toisaalta muistaa, että meillä on suomalaisäitejä, joitten lapsi on kaapattu ulkomaille ja lapset on saatu takaisin nimenomaan Haagin sopimuksen nojalla.

KKO:ta on arvosteltu roimasti julkisuudessa sen tuomittua erään suomalaisäidin lapset palautettavaksi Yhdysvaltoihin, jossa huoltajuuskiistaa on määrä käsitellä. Aiemmin hovioikeus eväsi palauttamisen, koska se katsoi lasten joutuvan amerikkalaisen isänsä käsissä henkisille tai ruumiillisille vaurioille alttiiksi. Lasten äiti on piileskellyt jossain maaseudulla KKO:n päätöksen jälkeen. Häkämies sanoo, ettei hän ota kantaa yksittäistapauksiin oikeusministerinä.

Häkämies ei ryhtyisi suin päin irtaantumaan Haagin sopimuksesta, sillä ilman sitä olisi paljon kurjempaa. Suomalaisilla viranomaisilla pitää olla jotakin johon vedota, koska mitään yhtenäistä kansainvälistä oikeutta ei ole. Esimerkiksi Algeriaan kaapatun Sabira-tytön asiassa löydettiin kansainvälinen panttivankisopimus, johon yhteydenpidossa Algerian viranomaisiin on viitattu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.