Häkämies kannattaa kahden ministerin mallia

Oikeusministeri Kari Häkämiehen (kok.) mielestä Suomi ei tarvitse poliittista valtiosihteerijärjestelmää. Hänen mielestään meillä on nykyisin hyvin toimiva kulttuuri, jossa ministerille lojaali virkamieskunta vastaa asioiden valmistelusta.

Kälviällä tänään puhunut Häkämies kannattaa kahden samaa puoluetta edustavan ministerin nimeämistä isoimpiin ministeriöihin. Molemmat olisivat valtioneuvoston jäseniä, mutta työnjaossa määriteltäisiin ns. ykkösministeri.

Häkämiehen mukaan järjestelmää on realistisinta muuttaa tämän mallin mukaisesti. Perinteisen varamiesjärjestelmän luominen edellyttäisi valtiosääntömuutoksia, joita ei ole otettu Perustuslaki 2000 -komitean ehdotukseen.

Jos varaministerijärjestelmä haluttaisiin perustaa jo ennen uuden hallitusmuodon suunniteltua voimaantuloa, se vaatisi viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa. Poliittista valtiosihteerijärjestelmää esitti valtiosihteeri Rauno Saaren työryhmä. Kokoomuksen ministereistä on myös valtiovarainministeri Sauli Niinistö pitänyt esillä kahden saman puolueen ministerin mallia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat