Mainos

Häkämies: Eurovaalien jälkeen pohdittava vaalitapaa

Oikeusministeri Kari Häkämiehen (kok.) mielestä europarlamenttivaalien jälkeen pitää käydä poliittista keskustelua siitä, onko käytössä oleva vaalitapa oikea. Keskustelua tarvitaan ainakin silloin, jos maan eri alueet eivät saa riittävästi edustusta europarlamenttiin.

Häkämies kommentoi vaalitapaa esitellessään tänään tulevien europarlamenttivaalien ja kunnallisvaalien näkymiä. Hänen näkemyksensä mukaan vaalien tulos voi vaikuttaa siihenkin, minkälaisen kannatuksen jäsenyys unionissa suomalaisten keskuudessa ylipäänsä saa. Vähimmäisvaatimuksena voidaan Häkämiehen mielestä pitää sitä, että kaikilta neljältä vaalialueelta tulee edustus europarlamenttiin. Tätä yksityiskohtaisemmin hän ei halunnut asiaa kommentoida.

Puolueet ja valitsijayhdistykset voivat asettaa ehdokkaita joko vaalialueittain tai siten, että kaikilla alueilla on samat ehdokkaat. Jälkimmäistä tapaa kutsutaan valtakunnalliseksi ehdokasasetteluksi. Hakemukset eurovaaliehdokaslistoista on jätettävä Helsingin kaupungin vaalipiirin keskuslautakunnalle torstaihin kello 16:een mennessä.

Yleisesti lähdetään siitä, että tällä kertaa ehdokkaita asetetaan vain valtakunnallisesti. Käytännössä tämä siis merkitsee, että samat nimet ovat ehdolla koko maassa. Jo etukäteen on uumoiltu, että valituksi tulee vain tunnettuja ehdokkaita maan eteläosista.

Europarlamenttivaalit järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa. Nykyiset europarlamentaarikot valitsi eduskunta. Kaiken lisäksi vaaleissa on ensimmäistä kertaa tuotantokäytössä oikeusministeriön pitkään kehittelemä vaalitietojärjestelmä.

Äänioikeutettujen määrä on tällä kertaa aiempaa suurempi. Lainmuutoksen jälkeen kummassakin vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki suomalaiset, jotka viimeistään vaalipäivänä täyttävät 18 vuotta. Europarlamenttivaaleissa äänioikeutettuja ovat myös muiden EU-maiden kansalaiset, jos heillä on kotikunta Suomessa ja jos he eivät olleet aiemmissa vaaleissa ilmoittautuneet äänestäjiksi missään muussa maassa.

Ennakkoäänestys alkaa 9. lokakuuta ja päättyy kotimaassa 15. lokakuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy viimeistään 12. lokakuuta. Ennakkoon voi lain mukaan äänestää ulkomailla vain valtiollisissa vaaleissa eli tässä tapauksessa europarlamenttivaaleissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.