Häkämiehestä Kuopion kaupunginjohtaja

Oikeusministeri Kari Häkämies valittiin eilen illalla Kuopion kaupunginjohtajaksi kaupunginvaltuuston äänestettyä asiasta äänin 50-9.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ilmoitti eilen aamulla Kuopion kaupunginvaltuustolle, ettei hän ole enää käytettävissä Kuopion kaupunginjohtajaa valittaessa. Kietäväinen mukaan syy vetäytymiseen on epäselvyys kaupunginjohtajan toimintaedellytyksissä ja kaupungin luottamushenkilöjohdon sitoutuneisuudessa kaupungin talouden tervehdyttämiseen.

Näistä kysymyksistä samoin kuin kaupunginjohtajan tulostavoitteista ja kaupungin strategisista linjauksista ei hänen mukaansa käyty lainkaan keskustelua valintaprosessin aikana.

Häkämiehelle valitaan seuraaja nopeasti

Kokoomus valmistautuu valitsemaan seuraajan Kari Häkämieheltä vapautuvalle oikeusministerin paikalle mahdollisimman nopeasti. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz (43) viestitti eilen, ettei ole käytettävissä tehtävään. Hän haluaa jatkaa eduskuntaryhmän johdossa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä (38) sen sijaan myönsi olevansa kiinnostunut tehtävästä. Itälä on ensimmäisen kauden kansanedustaja Turusta. Myöskään eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kimmo Sasi (46) ei sulkenut pois omaa ehdokkuuttaan. Tamperelainen Sasi on kokoomuksen juristikansanedustajista virkaiältään kokeneimpia.

Valintaa rajoittaa se, että oikeusministeriltä edellytetään juristin koulutusta. Tämän ehdon täyttäisivät ilman ministerinpaikkaa olevista puolueen kansanedustajista myös Paula Kokkonen, Osmo Kurola ja Juha Karpio. Yksi mahdollisuus olisi siirtää oikeusministeriksi liikenneministeri Matti Aura ja valita hänelle seuraajaa.

Puoluesihteeri Maija Perho sanoi tänään, että kierrätys on periaatteessa mahdollista, mutta ei kovin todennäköistä.
-Aura on ollut liikenneministerin paikalla suhteellisen lyhyen ajan, Perho sanoi. Aura nousi hallitukseen vuosi sitten, kun Tuula Linnainmaa lähti maaherraksi.

Kokoomus etsii nyt toista kertaa uutta oikeusministeriä kesken nykyisen hallituskauden. Edellinen kerta oli kaksi vuotta sitten, kun oikeusministeriksi Paavo Lipposen (sd.) hallitukseen alunperin valittu Sauli Niinistö siirtyi valtiovarainministeriksi Iiro Viinasen jälkeen. Silloin ministeriksi nousi Häkämies ja Itälä sai tältä vapautuneen paikan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana.

Niinistö: Häkämiehelle ei vielä seuraajaehdokasta

Oikeusministeri Kari Häkämiehelle ei ole vielä seuraajaehdokasta, koska hänen täytyy ensin erota virastaan, totesi valtiovarainministeri Sauli Niinistö eilen Brysselissä. Niinistön mukaan hallituksessa ei ole mietitty, kierrätetäänkö virkaa vai valitaanko siihen joku ulkopuolinen. Hänen mukaansa hallitusryhmillä ei tunnu olevan tarvetta kierrättää virkaa, koska hallituskautta ei ole enää paljon jäljellä.

Jos Häkämies eroaa, hänen seuraajansa on valittava kohtuullisen nopeasti, sillä asian kanssa ei voi jahkailla kuukausia, Niinistö tähdensi. Teoriassa vaihto voi tapahtua hyvinkin nopeasti, ei kuitenkaan viikossa. Niinistö kommentoi asiaa eilen iltapäivällä ennen kuin Häkämiehen valinta kaupunginjohtajaksi oli ratkennut.

Varma työ ja mahdollisuus perhe-elämään vaikuttivat eniten Häkämiehen päätökseen

Oikeusministeri, varatuomari Kari Häkämiehestä (kok.) tuli Kuopion kaupunginjohtaja melkeinpä nopeammin, kuin hän itsekään uskalsi ajatella. Näin voi päätellä, kun kotkalaispoliitikon selvitystä tapahtumien kulusta kuuntelee. Häkämies painottaa, ettei ollut missään vaiheessa suunnitellut siirtyvänsä oikeusministerin postilta johonkin sopivaan virkaan, mikäli siihen tarjoutuisi tilaisuus.
-Koko prosessi alkoi eilen ja myös sunnuntaina tein päätöksen suostua ehdokkaaksi. Olen itse miettinyt sitä, kuinka nopeasti asiasta päätin, mutta joskus vain pitää tehdä päätökset nopeasti, Haminasta tavoitettu Häkämies kertoi eilen.

Kotkan kaupungin toimialajohtajan tehtävistä politiikkaan siirtynyt nyt 41-vuotias Häkämies on jo kolmannen kauden kansanedustaja. Kymmenen vuotta täyttävän lapsensa syntymän jälkeen hän ei ole asunut juurikaan perheensä kanssa. Syyt luopumiseen oikeusministerin tehtävistä löytynevätkin paitsi uudesta työstä myös halusta nauttia perhe-elämästä.
-Tässä tehtävässä on sellaisia elementtejä, jotka voivat taata sekä työn jatkuvuuden että yksityiselämän viihtyvyyden. Koen tämän mahdollisuudeksi tehdä jotakin uutta. Ei näitä tilaisuuksia tule elämässä monta, hän perustelee vetäytymistään päivänpolitiikasta.

"Ei ministerintehtäviin voi kyllästyä"

Vuodesta 1987 kokoomuksen kansanedustajana ollut Häkämies ei tunnusta kyllästyneensä politiikkaan. Se voisi olla hänen mukaansa oikea analyysi, jos hän olisi työskennellyt pelkkänä rivikansanedustajana kaikki kolme kauttaan.
-Ei ministerin tehtäviin voi kyllästyä.

Tietokilpailumaisiin kysymyksiin Kuopiosta Häkämies ei suostu vastailemaan. Hän tunnustaa, ettei tiedä paljonkaan kaupungista, koska ei ole siellä ikinä asunut. Sen sijaan kaupungin poliitikkoja hän myöntää tuntevansa, ja eräitä hyvinkin. Vääräleukaisiksi ja kieroiksikin haukuttujen savolaisten kanssa hän uskoo aivan varmasti tulevansa toimeen. -Me itäsuomalaiset - kymenlaaksolaiset, eteläkarjalaiset ja savolaiset - olemme samantyyppisiä ihmisiä. Puhumme kohtuullisen paljon ja olemme ehkä länsisuomalaisia avoimempia. Tavallaan on myös hyvä mennä ympäristöön, jossa ei kovin paljon ole tuttuja ihmisiä entuudestaan. Se voi molemmin puolin olla otollinen lähtökohta, Häkämies arvelee.
(STT-MTV3)


Lue myös:

    Uusimmat