Mainos

Hajukoiratutkimus tekee tuloaan myös Suomeen

Suomessa on käytetty ensimmäistä kertaa hajututkimusta näyttönä murha-oikeudenkäynnissä. Koirien avulla tehty tutkimus perustuu ihmisen ominaishajuun, joka on yhtä yksilöllinen kuin DNA tai sormenjälki.

Hajukoira tyossaan

Hajunäyte annetaan puristelemalla täysin steriiliä jalometalliputkea, johon ihminen ei ole koskenut. Näytteet otetaan sekä rikoksesta epäillyltä että vertailuhenkilöiltä. Seuraavaksi putket ja surma-aseen kahva lähtevät hajutestiin Tanskaan. Haistelijoina toimii kolme tehtävään koulutettua koiraa. Tunnistus tapahtuu laboratorio-oloissa.

Poliisi uskoo hajunäytteistä tulevan tehokas lisänäytö esimerkiski DNA:n rinnalle. Suomessa koiratestejä ei kuitenkaan vielä voida tehdä, sillä maassamme ei ole koulutettuja koria eikä asianmukaisia tiloja.

Hajukoira tunnistaa rikollisen hajun perusteella

Euroopassa hajututkimusta on hyödynnetty jo parikymmentä vuotta. Suomessa ensimmäistä hajukoiratunnistusta käytetään Helsingin käräjäoikeudessa parhaillaan käsittelyssä olevassa murha-oikeudenkäynnissä.

(MTV3)

Kitta Kohosen raportissa hajukoiria esittelevät vanhempi rikosylikonstaapeli Kari Marttila ja rikoskomisario Kari Tolvanen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.