Mainos

Hajukoirat poliisin avuksi

Poliisi on saamassa rikostutkinnassa avukseen erikoiskoulutettuja hajukoiria.

Poliisille on tulossa jälleen uusia apuvälineitä. Tällä kertaa hajukoiria. Neljä maan ensimmäistä hajukoiraa on harjoitellut hajutunnisteiden yhdistämistä jo reilun vuoden ajan.

Hajukoira ilmoittaa haukkumalla, vastaako rikoksesta epäillyn hajunäyte esimerkiksi surma-aseen hajua. Koirat voivat ryhtyä tositoimiin, jos ne läpäisevät lähiaikoina pidettävän tasokokeen.

Hollantilaisten ja tanskalaisten koirien tekemiä tunnistuksia on jo käytetty todisteena suomalaisissakin tuomioistuimissa. Hiljattain tunnistus oli ratkaiseva näyttö henkirikosjutussa Joensuussa.

Suomen hajukoirahanke on kolmivuotinen kokeilu. Sen jatkamisesta päätettäneen vuoden 2005 loppuun mennessä. Koirien avulla on tarkoitus pyrkiä selvittämään kaikenlaisia rötöksiä henkirikoksista autovarkauksiin.

Henkirikoksia selvinnyt


Ulkomailla tehtyjä hajututkimuksia on käytetty Suomessa pääasiassa henkirikosten ja niiden yritysten selvittämisessä. Oikeuteen asti menneissä hajutunnistusjutuissa tuomiot ovat olleet langettavia. Koiran tunnistus on yleensä ollut vain osa näytöstä. Kaksi päätöstä on ehtinyt tulla jo hovioikeudesta.

Ensimmäistä kertaa hajututkimusta käytettiin henkirikoksen selvittämisessä Suomessa viitisen vuotta sitten. Helsingin Pihlajamäessä tehty surmatyö selvisi kolmen tanskalaisen hajukoiran varmistettua, että surma-aseena käytetty puukko oli ollut epäillyn kädessä.

Hollantilaisen koiran hajutunnistus oli ratkaiseva näyttö Joensuun käräjäoikeuden hiljattain antamassa päätöksessä. Joensuulainen mies tuomittiin huoltamon törkeästä ryöstöstä neljäksi vuodeksi vankeuteen. Liikkeen työntekijät oli sidottu ilmastointiteipillä, jonka hajunäytteen koira tunnisti identtiseksi epäillyn antaman näytteen kanssa.

Hajututkimus auttoi myös Lahden viimekesäisen raa'an kaksoismurhan selvittämisessä. Surmat tunnustanut 44-vuotias lahtelaismies tuomittiin kahdesta murhasta elinkautiseen vankeuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.