Mainos

Haja-asutusalueilla jätevesistä vastattava itse

Haja-asutusalueiden kiinteistöjä velvotetaan huolehtivan jätevesistään itse ensi vuodesta alkaen.

Haja-asutusalueiden kiinteistöt velvoitetaan ensi vuodesta alkaen puhdistamaan jätevetensä. Ympäristöministeriössä valmisteilla oleva asetus ei erottele kiinteää ja vapaa-ajan asutusta. Myös mökkiläisten tulee jatkossa huolehtia jätevesistään riittävällä puhdistusjärjestelmällä.

Haja-asutuksen osuus vesistön kuormituksessa on lisääntynyt oleellisesti vapaa-ajanasuntojen ympärivuotisen käyttöönoton yleistyessä. Ensi vuodesta alkaen uusissa rakennuksiiin puhdistusjärjestelmät tulee asentaa heti, vanhoille kiinteistöille annetaan kymmenen vuoden siirtymäaika.

Vaikka yksittäinen mökkeilijä ei koekaan pilaavansa vesistöjä, on satojen mökkien ja muiden kiinteistöjen yhteisvaikutus saman järven rannalla merkittävä. Siinä missä yhdyskunnat ovat tehostaneet jätevesiensä käsittelyä puhdistamoissa, on haja-asutusalueilla jääty kehityksessä jäljestä. Samalla on vesistöjen kuormitussuhde kääntynyt päälaelleen.

Ensi vuonna voimaan astuvan asetuksen myötä kaikille haja-asutusalueen kiinteistöille tulee hankkia riittävä jätevedenpuhdistujärjestelmä mikäli jätevesiä ei voida turvallisesti laskea maahan. Uusissa rakennuksissa järjestelmät tulee olla alusta asti, vanhoille kiinteistöille annetaan kymmenen vuoden siirtymäaika. Mitä lähempänä rantaa rakennus on, sitä tiukemmat ovat myös uudet jätevesien puhdistuskriteerit.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.