Mainos

Haittaohjelmien määrä kasvaa räjähdysmäisesti

Tietokoneen käyttäjiin kohdistuvat nettihyökkäykset lisääntyvät kiihtyvällä tahdilla.

Tietoturvayhtiö Symantecin tänään julkistetun raportin mukaan erilaisten haittaohjelmien, kuten virusten määrä kasvoi viime vuonna 2,5-kertaiseksi toissa vuoteen verrattuna. Uusia haittaohjelmia tai vanhojen muunnelmia löydetään useita tuhansia päivittäin.

- Nyt ollaan siinä pisteessä, että haittaohjelmia on jo enemmän kuin tavallisia hyvämaineisia ohjelmistoja, Symantecin tietoturva-asiantuntija Erkko Skantz kertoo.

Haittaohjelmien avulla rikolliset pyrkivät pääsemään käsiksi verkonkäyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin ja sitä kautta tekemään rahaa. Erityisen suosittuja kohteita ovat luottokorttien tiedot, joilla käydään jopa kauppaa.

Rikolliset yrittävät nykyisin murtautua tunnettujenkin verkkokauppojen järjestelmiin, jolloin luotettavana pidetyn verkkokaupan asiakas saattaa tietämättään antaa tietonsa rikollisille. Koskaan ei siis voi olla täysin varma, että asiointi verkossa olisi täysin turvallista.

Toisaalta paniikkiinkaan ei ole syytä.

- Täytyisi ajatella myös niin päin, että tämä on aika marginaalinen tilanne, että tietoja joutuu vääriin käsiin. Normaali asiointi netissä on kuitenkin pääsääntöisesti turvallista, toteaa Erkko Skantz.

Suomessa turvallisuus hyvää luokkaa

Suomalaisten yritysten ja kotitalouksien tietoturva on Viestintäviraston mukaan verraten hyvää tasoa. Suomi onkin verkkorikollisuudessa kohteen roolissa.

- Suomalaiset eivät hyökkäile muualle, eivätkä juurikaan lähettele roskapostia eikä haittaohjelmia muualle maailmaan. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että me otetaan ne iskut vastaan ihan siinä missä muutkin, Viestintäviraston Cert-fi-tietoturvayksikön päällikkö Erka Koivunen arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.