Mainos

Haittaohjelmia tietokoneisiin jo tehtaissa – onko oma kone turvassa?

Kiinassa myydyistä kannettavista ja pöytätietokoneista on löytynyt valmiiksi asennettuja vakoiluohjelmia.

Ohjelmat on asennettu koneisiin jo tehtaalla tai jakeluketjun jossain vaiheessa. Tietokirjailija Petteri Järvinen pitää tapausta täysin kiinalaisena ilmiönä eikä usko, että Suomessa myytävät koneet ovat vaarassa.

– Kyse on Kiinan markkinoille menevistä kiinalaisista tietokonemerkeistä, joten ongelmat eivät näy meillä suomalaisilla käyttäjillä.

Järvinen ei pidä mahdollisena, että vastaavaa voisi edes tapahtua Euroopassa.

– En usko, että Suomessa myytävät isot merkit, HP, DELL, EISER, joutuvat tällaisen rikollisen toiminnan kohteeksi. Meillä täällä Euroopassa on huomattavasti tiukemmat laatuvaatimukset ja tarkastukset. Kiinassa kulttuuri on ihan toista – siellä koko tietoturva-ala on hyvin röyhkeä. Nehän ovat tehneet viruksia tarkoituksella jopa toinen toisilleen, Järvinen selvittää.

Verkkopankit vaarassa

Kiinassa haittaohjelmia asennetaan tietokoneisiin täysin rikollisissa tarkoituksissa.

– Kun ohjelma saadaan valmiiksi koneelle, silloin rikolliset pääsevät helpoksi käsiksi käyttäjän nettiliikenteeseen, esimerkiksi kaappaamalla pankkiliikenteen salasanoja tai sähköpostisalasanoja tai maksullisia verkkopalvelusalasanoja.

Järvisen mukaan on mahdollista, että kiinalaisella tehtaalla, joko tuotantolinjalla tai tuotteen lopputarkastuksessa, on ollut rikollisten kätyri, joka on kopioinut USB-tikultaan koneille haittaohjelmia.

Kiinalaisten haittaohjelmien takia ei meillä Järvisen mielestä kannata menettää yöunia. Verkkopankkien turvallisuus on kuitenkin asia, joka pitää meilläkin ottaa vakavasti.

– Verkkopankkeja on Suomessa pidetty täysin aukottomana ja pomminvarmana, mutta kyllähän siihen on parin viime vuoden aikana tullut säröjä. Haittaohjelmat ovat niin kehittyneitä, että ne pystyvät huijaamaan jo helposti asiakkaitakin, Järvinen muistuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.