Haittaohjelma kasvattaa puhelinlaskua salaa

Tietoturvauhkien kirjo kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi erilaisten haittaohjelmien määrä lisääntyi tietoturvayhtiö Symantecin raportin mukaan viime vuonna yli 80 prosenttia.

Langattomiin verkkoympäristöihin räätälöidyt haittaohjelmat ovat tuore ilmiö. Niitä voi tulla puhelimeen, kun sovelluksia lataa tuntemattomista lähteistä.

– Noin puolet näistä haittaohjelmista kerää käyttäjän tietoja ja seuraa, mitä puhelimella tehdään. Tällöin käytännössä kaikki tieto, mitä luurissa on, lähtee jollekin ulkopuoliselle eteenpäin, kertoo partneritoiminnan johtaja Erkko Skantz Symantec Finlandista.

Lisäksi joka viides mobiilijärjestelmien haittaohjelmista lähetti tekstiviestejä johonkin maksulliseen palveluun.

– Se on rikollisille halpa ja nopea tapa tienata.

Haittoja voi ostaa pakettina

Verkkorikolliset ovat oppineet hyödyntämään myös sosiaalista mediaa, jossa haittaohjelmien levittäminen ja tietojen kalastelu on jo arkipäivää.

– Roskapostitus on kärsinyt inflaation, koska ihmiset eivät enää osta viagraa sähköpostin perusteella. Voi miettiä, onko ilmiö siirtynyt sosiaalisen median mainoksiin, Skantz sanoo.

Usein haittaohjelmista on mahdotonta tietää, mistä päin levittäjät ovat. Haittaohjelmia voi ostaa paketteina, joiden avulla ohjelmaa voi alkaa levittää vaikkapa sähköpostitse, kertoo asiantuntija Antti Kiuru Viestintäviraston CERT-FI-tietoturvayksiköstä.

Ohjelmilla varastetaan tietoja sähköpostiosoitteista pankkitunnuksiin, mutta lisäksi jotkin haittaohjelmat tuhoavat tiedostoja.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat