Mainos

Haitissa syödään nälkään jopa mutaa

Mutakakut ovat Haitissa perinteinen köyhän kansan ruoka, joiden ravintoarvo on olematon. Viime vuoden hirmumyrskyt koettelivat saarivaltiota niin pahoin että YK:n elintarvikevirasto julisti alueelle hätätilan.

Haitin keskiosista saadaan keltaista savea, joka kuivataan ja valmistetaan mutakakuiksi. Kakut ovat lasten ja raskaana olevien naisten miltei ainoa kalsiumin lähde. Niissä on myös runsaasti antasideja, vatsahappoja sitovaa ainesosaa.

Mutakakkujen ravintoarvo on kuitenkin hyvin heikko, ja ainoana ruokana ne eivät ole riittäviä. Ongelmana ovat myös puuttelliset hygieniaolot, kukaan ei valvo mistä kakkuihin käytetty savi on nostettu, ja onko mukana mahdollisesti terveydelle haitallisia aineita.

Ruoan hinta on noussut Haitissa jopa 40 prosenttia lyhyessä ajassa. Viime vuoden joulukuussa maan viranomaiset pitivät hätäistunnon jossa pohdittiin toimia asiantilan helpottamiseksi.

Syynä Haitin kurjuuteen ovat mm. viime vuoden epätavallisen rankka hurrikaanikausi, öljyn korkea hinta maailmanlaajuisesti ja maanviljelysmaan käyttö kasveihin joista tehdään biopolttaainetta eikä ruokaa paikallisille.

(MTV3-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.