Mainos

Haitissa levoton itsenäisyyspäivä

Haitin presidentti Jean Bertrand Aristidea ja Etelä- Afrikan presidentti Thabo Mbekia kuljettunut ajoneuvo joutui mellakoitsijoiden tulittamaksi Haitin 200-vuotisitsenäisyyspäiväjuhlissa torstaina. Presidentit selvisivät tulituksesta vahingoittumana.

Mellakoitsijat tulittivat Haitin presidenttiä Jean Bertrand Aristidea ja Etelä-Afrikan presidenttiä Thabo Mbekia kuljettanutta ajoneuvoa Haitissa torstaina paikallista aikaa, kun maa juhli 200-vuotista itsenäisyyttään. Mielenosoituksessa sattuneesta välikohtauksesta kertoi Radio Metropole.

Haitilaiset poliisit ja Mbekin saattueeseen kuuluneet eteläafrikkalaiset sotilaat vastasivat mielenosoittajien tuleen. Presidentit selvisivät tulituksesta ehjin nahoin. Välikohtaus sattui Gonaivesissa, missä Haiti julistettiin itsenäiseksi 1. tammikuuta 1804. Paikkakunta tunnetaan myös presidentti Aristidea vastustavan rintaman kotiseutuna.

Pääkaupungissa Port-au-Princessa jatkuivat torstaina presidentin vastaiset mielenosoitukset. Poliisi käytti kyynelkaasua ja ampui ilmaan pitääkseen mielenosoittajat loitolla. Presidentin vastustajat rakensivat tiesulkuja autoista ja kivistä. Radion mukaan levottomuuksissa haavoittui useita ihmisiä.

Tuhansien ihmisten mielenosoituksia on järjestetty Haitissa viime kuukausien aikana lähes päivittäin. Alkusyksystä jatkuneissa levottomuuksissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä. Maan oppositio syyttää Aristidea korruptiosta sekä vallan väärinkäytöstä ja vaatii tämän eroa.

Haiti on Amerikan maanosan köyhin valtio. Sen työttömyysprosentti on yli 70 ja asukkaiden keskimääräiset tulot jäävät alle dollariin päivässä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.