Haitin vaalit lykätään

Haitin maanjäristyksen jälkien raivaaminen on alkanut, samoin maan poliittinen toiminta.

Haitin presidentti Rene Preval kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että helmikuun viimeisenä päivänä pidettäviksi aiotut parlamenttivaalit lykätään maanjäristyksen aiheuttaman tilanteen vuoksi.

- Vaalikampanjoinnin pitäisi alkaa huomenna, mikä ei tässä tilanteessa ole mahdollista, presidentti sanoo.

Presidentillä ei ollut esittää uutta päivämäärää vaaleille.

- Meidän täytyy keskustella puolueiden kanssa ja laatia uusi suunnitelma.

Samalla presidentti Preval kertoo, ettei aio pyrkiä itse enää uudelle kaudelle. Hänen kautensa päättyy vuoden kuluttua.

Presidentti on esittänyt myös kansainvälistä apua koskevan pyynnön.

- Minä en ole siinä asemassa, että voisin arvostella ketään, etenkään ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne auttamaan meitä. Mutta sanon saman kuin mikä on jo todettu moneen kertaan: apu on koordinoitava paremmin.

Hätäapuna Haitiin toimitettua ruokaa on pilaantunut jakeluongelmien vuoksi ja YK:n rauhanturvaajat joutuvat käyttämään kyynelkaasua ja varoituslaukauksia pitääkseen tungeksivan väkijoukon aisoissa.

Pääkaupungin kaduille kyhätyissä telttakylissä asuvat ihmiset ovat kertoneet, ettei ruoka-apu ole saavuttanut heitä lainkaan.

Presidentti Rene Preval kertoo olevansa kiitollinen kansainvälisestä avusta ja rahalahjoituksista. Hän lupaa itse tehdä parhaansa, että apu päätyisi sitä tarvitseville, eikä lahjoittajien tarvitsisi kantaa huolta korruptiosta tai muusta, joka vie lahjoitukset vääriin osoitteisiin.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat