Mainos

Haitin presidentti lähti maanpakoon

Haitin presidentti Jean-Bertrand Aristide on lähtenyt maasta. Aristide allekirjoitti erokirjeensä aamulla todistajien läsnä ollessa.

Levottomuuksien runteleman Haitin presidentti Jean-Bertrand Aristide erosi aamulla ja lähti maasta. Aristide jätti jälkeensä viestin, jonka mukaan hän haluaa lähdöllään välttää verenvuodatuksen.

Maan väliaikaiseksi presidentiksi nousi korkeimman oikeuden puheenjohtaja Boniface Alexandre, joka vannoi virkavalansa heti päivällä.

Kapinallisjohtaja Guy Philippen mukaan kapinalliset ovat Aristiden eron myötä valmiita luopumaan aseistaan ja toivottamaan ulkomaiset joukot tervetulleiksi maahan. Kapinalliset olivat vaatineet nimenomaan presidentin eroa.

Kansainvälisiä joukkoja odotetaan maahan jo tällä viikolla. Yhdysvaltain Haitin-suurlähettilään James Foleyn mukaan joukot ovat "nopeasti" Haitissa. Hän kehotti pääkaupunkia Port-au-Princeä lähestyviä kapinallisia laskemaan aseensa.

Yhdysvallat lähettää jo tänään Haitiin viitisensataa merijalkaväen sotilasta. Sotilaat valmistelevat kansainvälisten joukkojen tuloa. Ranskan Haitin-lähettilään mukaan myös Ranska lähettää joukkoja Haitiin.

Määränpää epäselvä

Aristide poistui maasta aamulla paikallista aikaa, 24 päivää sen jälkeen, kun kapina Haitissa puhkesi. Hänen olinpaikastaan ei ollut illalla varmaa tietoa. Joidenkin tietojen mukaan Aristide pysähtyi ainakin aluksi naapurimaassa Dominikaanisessa tasavallassa, toiset lähteet kiistivät tämän.

- Minun eroni estää verenvuodatuksen. Elämä kaikille, ei kuolemaa kenellekään, sanottiin Aristiden jättämässä viestissä, jonka pääministeri Yvon Neptune luki.

Haitin Dominikaanisen tasavallan -konsulin mukaan Aristide olisi matkalla kohti Marokkoa. Marokon ulkoministeriön mukaan Aristide ei ole kuitenkaan hakenut turvapaikkaa eikä sitä hänelle myönnettäisikään.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan amerikkalaiset sotilashenkilöt ohjasivat Aristiden yksityiskoneeseen, ja määränpääksi otaksuttiin Panamaa. Aristiden kerrottiin vaatineen ennen lähtöä täyttä koskemattomuutta, mutta tiedossa ei ole, saiko hän tämän.

Kannattajat vihaisia

Yhdysvallat ja Ranska ovat viime päivinä painostaneet Aristidea eroamaan. Kapinalliset lähestyvät pääkaupunkia, ja monet ovat pelänneet veristä taistelua kaupungin hallinnasta. Port-au-Prince on jo ollut sekasorron vallassa, ja ryöstely jatkui edelleen tänään.

Tuhansia vihaisia Aristiden kannattajia kokoontui presidentinpalatsin ulkopuolelle sen jälkeen kun tiedot presidentin lähdöstä levisivät. Monet olivat aseistautuneita, ja he huusivat Aristidea tukevia iskulauseita.

Aseistautuneet joukkiot ovat uhanneet iskeä Haitin ulkomaalaisia vastaan, jos Aristide painostetaan eroamaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 29.02.2004)

Yhdysvallat lähettää sotilaitaan Haitiin lähitunteina. Presidentin eroa vaatinut Yhdysvallat sanoo auttaneensa Aristidea poistumisessa.

(Kymmenen uutiset 29.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.