Mainos

Haitin oppositio tyrmäsi välitysehdotuksen

Yhdysvallat lähettää sotilaita suojelemaan lähetystöään Haitissa.

Haitin presidentin Jean Bertrand Aristiden hallintoa vastustava oppositio on esittänyt vastaehdotuksen ulkovaltojen ehdotukselle, jossa esitetään uuden pääministerin ja hallituksen nimittämistä.

Ulkomaisten välittäjien ehdotuksessa hallitus saisi osan presidentin valtaoikeuksista, mutta Aristide saisi istua vuonna 2006 päättyvän kautensa loppuun. Aristide on hyväksynyt suunnitelman.

Oppositio on torjunut suunnitelman ja sen omassa ehdotuksessa vaaditaan edelleen Aristiden eroa. Ulkovallat ovat pitäneet presidentin syrjään siirtämistä viimeisenä vaihtoehtona. Aristiden eroa voitaisiin vaatia, jos hän ei noudata Haitin kriisin laukaisemiseksi esitettyä rauhansuunnitelmaa.

Pääkaupunkia uhataan

Haitin kapinallisten johtaja Guy Philippe on uhannut hyökätä seuraavaksi pääkaupunkiin Port-au-Princeen. Hyökkäys on Philippen mukaan luvassa muutaman päivän kuluessa. Philippe odottaa saavansa koko maan haltuunsa 15 päivässä.

Yhdysvallat on lähettänyt sotilasosaston Haitiin suojelemaan suurlähetystöään Port-au-Princessa.

-Lähetimme avustusryhmän lähetystöön huolehtimaan turvallisuustilanteesta. Tulemme jatkamaan diplomaattisia ponnisteluja rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi Haitin kriisiin ja tulemme jatkossakin vaatimaan väkivallan lopettamista, Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan sanoi. Hän sanoi myös, että kaikki Haitista Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkivät pakolaiset palautetaan takaisin.

Ranska kehotti kaikkia kansalaisiaan, joiden läsnäolo Haitissa ei ole aivan välttämätöntä, poistumaan maasta. -Kehittymässä on verilöyly. Kuolleita on jo yli 70. Olemme vakuuttuneita siitä, että kaikkien, joiden ei ole aivan välttämätöntä jäädä paikalle, tulisi poistua sieltä, sanoi Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin RMC-radiokanavan haastattelussa. Myös Saksa on kehottanut kansalaisiaan lähtemään Haitista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.