Mainos

Haitin oppositio torjui rauhan - presidentti hyväksyi

Haitin presidentti on hyväksynyt kansainvälisen rauhansuunnitelman. Aiemmin tänään oppositio kertoi hylkäävänsä tarjouksen.

Haitin presidentti Jean Bertrand Aristide on hyväksynyt kansainvälisen rauhansuunnitelman saarivaltiolle. Suunnitelma tähtää väkivaltaisuuksien loppumiseen ja poliittisen umpikujan ratkaisemiseen Haitissa.

-Hyväksyn suunnitelman julkisesti ja kokonaisuudessaan, Aristide sanoi tavattuaan kansainvälisen diplomaattivaltuuskunnan presidentinpalatsissa tänään.

Haitin oppositio torjui aiemmin päivällä suunnitelman ja vaati edelleen Aristiden eroa.

Oppositiojohtaja Andre Apaid kertoi tänään, että Haitin ongelmat juontavat juurensa presidentistä.

-Jean Bertrand Aristide on suoraan vastuussa Haitin väkivaltaisuuksista, koska hän on jakanut aseita ja perustanut aseistettuja joukkoja terrorisoimaan ihmisiä, pelottelemaan poliittisia puolueita ja nujertamaan opposition, Apaid sanoi paikallisen radioaseman lähetyksessä. Hän vetosi samalla haitilaisiin, jotta he jatkaisivat mielenosoituksia painostaakseen Aristiden eroamaan.

Kansainvälinen diplomaattiryhmä saapui aiemmin päivällä Haitiin neuvottelemaan laatimastaan rauhansuunnitelmasta. Hallitukselle ja oppositiolle annettiin kolme päivää aikaa hyväksyä suunnitelma.

Lähes 60 ihmistä on saanut surmansa viikkoja kestäneissä levottomuuksissa.

USA painostaa rauhaan

Yhdysvaltain johtama diplomaattiryhmä on saapunut Haitiin neuvottelemaan sovinnosta presidentti Jean-Bertrand Aristiden ja tämän eroa vaativien kapinallisten kanssa.

Yhdysvaltain Haitin-lähettiläs tapasi Aristiden eilen ja kehotti häntä hyväksymään useiden maiden tukeman suunnitelman. Aristidea kehotettiin nimittämään uusi pääministeri, joka voisi nimetä maalle uuden hallituksen.

Karibianmeren saarivaltiossa viikkoja jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa useita kymmeniä ihmisiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.