Haitin maanjäristyksestä neljä vuotta - maa toipuu hiljalleen

Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä tulee tänään kuluneeksi neljä vuotta. Katastrofin jälkiä raivataan yhä.

12. tammikuuta 2010 jäi Haitin historiaan synkkänä päivänä. Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluvaan Haitiin iskenyt maanjäristys surmasi yli 200 000 ihmistä. Kodittomaksi jäi ainakin kaksi miljoonaa. Maan pääkaupungissa Port-au-Princessa tuho oli lähes täydellinen.

Kansainvälinen orpolapsia auttava SOS-järjestö arvioi kymmenientuhansien lasten jääneen orvoiksi. Jo ennen maanjäristystä noin 380 000 haitilaislasta eli orpo- tai ryhmäkodeissa.

Järistys tuntui myös Haitin naapurimaissa Dominikaanisessa tasavallassa ja Kuubassa.

Maailma heräsi auttamaan järistyksen uhreja nopeasti. Yli 20 valtiota ja kymmenet avustusjärjestöt lähettivät Haitille apua jo muutama päivä järistyksen jälkeen.

Avun perille saaminen oli kuitenkin hidasta. Kansainvälinen lentokenttä oli vaurioitunut, ja sillä oli vain yksi kiitotie. Port-au-Princen satama oli vahingoittunut ja suljettu. Tiet maanjäristysalueella olivat monin paikoin poikki.

Haitista tuli Punaiselle Ristin suurin avustuskohde

Punaiselle Ristille Haitista muodostui historian suurin yhdessä maassa toteutettu avustushanke.

Suomen Punainen Risti tarjosi Haitissa avustustarvikkeiden ja hätämajoituksen lisäksi asiantuntija-apua kansainvälisen operaation koordinoimiseen ja hätäaputarvikkeiden jakeluun.

Suomesta lähetetyllä liikkuvalla terveysasemalla hoidettiin raskaana olevia ja synnyttäneitä naisia sekä heidän lapsiaan. Moni perhe sai mukaansa vauvalle tarkoitetun tarvikepaketin, joita SPR jakoi yhdessä Punaisen Ristin kansainvälisen liiton kanssa.

Haitin katastrofirahastoon on lahjoitettu Suomesta tähän mennessä noin 4,2 miljoonaa euroa. Ulkoasianministeriö ja Euroopan komissio ovat tukeneet Suomen Punaisen Ristin työtä noin 3,8 miljoonalla eurolla.  

Lue myös:

    Uusimmat