Mainos

Haitin kriisi saattaa lähentää USA:ta ja Kuubaa

Guantanamossa oli hiljaista kuin nukkumalähiössä ennen Haitin maanjäristystä. Nyt Yhdysvaltain laivastotukikohdan ja kiistellyn vankileirin liepeillä jylisee jatkuvasti lentokoneita, jotka rahtaavat tarvikkeita ja miehistöä Haitiin.

Kuuban itäkärjen kautta kuljetetaan lisäksi tuhoalueella olleita amerikkalaisia kotiin tai sairaalaan. Tukikohtaan tuotiin viime viikolla myös muun muassa Espanjan Haitin-suurlähettiläs, joka loukkaantui tammikuun 12. päivän järistyksessä.

Kuuba on antanut puolestaan Yhdysvalloille luvan käyttää ilmatilaansa loukkaantuneiden lennättämiseen.

Kuuba on ollut myös halukas lähettämään lääkäreitään tukikohdan sairaalaan, jos sinne otetaan suuria määriä haitilaisia. Haitissa oli jo ennen järistystä yli 400 kuubalaislääkäriä.

-Yhdysvaltain ja Kuuban poliittiset erimielisyydet jäävät ainakin joksikin aikaa Haitin varjoon, koska kriisi on niin valtava. Tilanne avaa tietä myös Kuuban osallistumiselle monikansalliseen avustusoperaatioon, tutkija Dan Erikson arvioi.

Jos yhteistyö jatkuu, kriisi saattaa lähentää Yhdysvaltoja ja Kuubaa pysyvästikin.

-Kyse olisi uudenlaisesta diplomatiasta, josta voisi olla pitkäaikaista hyötyä Yhdysvalloille ja muillekin suhteillemme koko läntisellä pallonpuoliskolla, sanoi Sarah Stephens Center for Democracy in the Americas -järjestöstä.

Venezuelan presidentti Hugo Chavez ei ole yhtä luottavainen. Hän syyttää Yhdysvaltoja aikeista miehittää Haiti, koska maassa on tuhansia amerikkalaissotilaita avustustehtävissä.

Katso Aino Huilajan juttu

(MTV3 - STT - DPA - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.