Haiti on yhä raunioina

Haitin jälleenrakennus ei ole vieläkään päässyt vauhtiin - kaksi vuotta tuhoisan maajäristyksen jälkeen. Kansainvälisestä avusta on käytetty vasta puolet, ja sadattuhannet ihmiset asuvat yhä tilapäismajoituksessa hökkeleissä ja teltoissa.

Suomalaisasiantuntijan mukaan Haitin heikko hallinto hidastaa jälleenrakennusta.

- Se on tosi haastava ympäristö toimia. Jo ennen järistystä se oli hyvin hauras valtio. Logistiikka on vaikeaa, tiet ovat huonossa kunnossa ja maasto hyvin vuoristoista, ihmiset asuvat vuorilla, jonne ei pääse, kertoo Kirkon ulkomaanavun Haitin-toimiston johtaja David Korpela MTV3 Uutisille.

Läntisen pallonpuoliskon köyhintä maata Haitia ravisteli 7,0 richterin järistys kaksi vuotta sitten. Yli puolet pääkaupunki Port-au-Princen rakennuksista romahti ja puolitoista miljoonaa ihmistä jäi kodittomaksi. Kuolleita oli yli 220 000. Vielä nyt kodittomia on puolisen miljoonaa.

Nykytahdilla jälleenrakennus vie 10 vuotta

Kansainvälisen avun 4,5 miljardin dollarin avusta on saatu käytettyä noin puolet ja kymmenestä suuresta jälleenrakennusprojetkista on saatu vauhtiin vain neljä. Suomi auttaa mm. pystyttämällä kouluja.

- Kaksi koulua on valmiina ja 11 rakenteilla, Korpela kertoo.

Tarve on kuitenkin satoja kouluja. Korpela arveleekin, että nykytahtia jälleenrakennukseen kuluu ainakin 10 vuotta.

(MTV3)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat