Haiti: Maanjäristyksessä kuoli 217 000 ihmistä

Haitin tammikuinen maanjäristys vaati maan virallisen arvion mukaan runsaan 217000 ihmisen hengen. Sisäministeri Paul Bien-Aimen mukaan kyseessä on varmennettu luku.

Uhrien määrästä on kerrottu viime päivinä ristiriitaista tietoa. Yhden arvion mukaan uhreja olisi 230 000, mikä olisi suunnilleen saman verran kuin Aasian tsunamin uhrimäärä.

Haitin hallitus on julistanut huomisen surupäiväksi, koska tuolloin tulee kuluneeksi kuukausi maanjäristyksestä.

Katastrofin jäljiltä ilman suojaa on 1,2 miljoonaa haitilaista.

- Yritämme pystyttää heille suojia, jotka kestäisivät tulevan sade- ja hurrikaanikauden sekä seuraavat 3-5 vuotta, sanoi Haitin Punaisen Ristin puheenjohtaja Michael Amadee Gedeon.

Haitilaiset menettämässä hermonsa hallitukseen

Kodittomuuden ja nälän riivaamat haitilaiset ovat vähitellen saaneet tarpeekseen hallituksestaan, joka tuntuu vajonneen raunioihin hallintorakennustensa mukana. Kuukausi tuhoisan maanjäristyksen jälkeen yhä useampi haitilainen on alkanut vaatia presidentti Rene Prevalin eroa.

Preval on esiintynyt julkisuudessa järistyksen jälkeen varsin vähän. Yhdessä harvoista esiintymisistään hän vetosi haitilaisiin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina.

- Vaikka tilanteenne on vaikea, se on vaikea hallituksellekin, Preval sanoi.

Kansa ei ole Prevalin puhelle kummemmin korviaan lotkauttanut, vaan osa siitä on ryhtynyt vaatimaan Etelä-Afrikassa maanpaossa elävän entisen presidentin Jean Bertrand Aristiden paluuta valtaan. Lisäksi pääkaupunki Port-au-Princen vielä pystyssä olevien talojen seiniin on alkanut ilmestyä Prevalin eroa vaativia graffiteja.

Sadekausi uhkaa lisätä hätää

Jo ennen maanjäristystä läntisen pallonpuoliskon köyhin maa Haiti oli vahvasti riippuvainen ulkomaiden avusta. Järistys moninkertaisti kriisin, ja kohta saarella alkaa sadekausi.

Hallitus on pyrkinyt helpottamaan kodittomista täyttyneen Port-au-Princen ahdinkoa asuttamalla osan väestöstä kaupungin ulkopuolelle. Kaikki eivät ole ottaneet suunnitelmaa vastaan avosylein.

- Muuttaisin mieluummin kuuhun kuin telttakylään keskelle peltoa, kommentoi 25-vuotias lääketieteen opiskelija Willy Dunbar hiljattain.

Hän ei juurikaan usko saavansa helpotusta ongelmiinsa maansa hallitukselta, mutta luottaa vielä ulkomaiseen apuun.

Hädän ja tyytymättömyyden keskellä presidentti Prevalin ellei ainoaksi, niin ainakin vahvimmaksi tukijaksi on jäänyt hänen vaimonsa Elizabeth Preval.

- Haitin valtio ja mieheni tekevät työtä yötä päivää suunnatakseen lahjoitukset tärkeimmille alueille. Vaikka häntä ei paljon näykään, hän käy jatkuvasti keskusteluja YK:n edustajien kanssa, vaimo puolusti.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat