Mainos

Haiderin Vatikaanin-matkaa protestoitiin Roomassa

Kohuttu itävaltalaisen äärioikeistolaisen vapauspuolueen entinen johtaja Jörg Haider on vierailulla Vatikaanissa. Haider kutsuttiin Vatikaaniin, sillä hänen hallinnoimansa osavaltio on lahjoittanut Pietarin aukiolle joulukuusen. Haiderin ja paavi Johannes Paavali II:n tämänpäiväinen tapaaminen nostatti voimakasta vastustusta jo etukäteen.

Paavi ja Haider

Myöhään eilen Roomaan saapuneen Jörg Haiderin viimeaikaiset natsimyönteiset lausunnot ovat herättäneet maailmanlaajuista huomiota. Viimeksi hän suututti Italian pääministerin Giuliano Amaton kuvailemalla Italian maahamuuttajapolitiikkaa ylianteliaaksi. Amato aikoo kirjoittaa henkilökohtaisesti Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüsselille ilmaistakseen hallituksen paheksunnan Haiderin lausuntoa kohtaan. Oikeistojohtajan Italian-vierailua arvostelevat jyrkästi etenkin maan vasemmisto sekä italianjuutalaiset.

Vatikaani on kuitenkin seissyt kiistanalaisen kutsunsa takana. Perinteisen Vatikaanin Pietarin aukion joulukuusen lahjoittaa tänä vuonna Itävallan Kärntenin osavaltio, jonka kuvernööri Haider on. Perinteen mukaan paavi kutsuu joulupuun lahjoittaneen alueen edustajat vierailulle. Vatikaani hyväksyi kuusitarjouksen vuonna 1997, jolloin Haider ei vielä ollut Kärntenin osavaltion pääministeri. Vierailulle löytyy myös puolustajia, jotka muistuttavat, että paavi on aikoinaan ottanut vastaan myös mm. Kuuban johtajan Fidel Castron ja Neuvostoliiton Nikita Hrutsevin kaltaisia henkilöitä.

Haiderin johtaman valtuuskunta takasi paavi puolenpäivän jälkeen. Lähteiden mukaan paavi keskusteli muutaman minuutin ajan yksityisesti Haiderin ja Kärntenin piispan Egon Kapellarin kanssa ennen kuin hän tapasi koko Itävallasta tulleen 250-henkisen valtuuskunnan. Kun Haiderilta tapaamisen jälkeen kysyttiin, olivatko maahanmuuttoasiat keskusteluissa esille, hän vastasi kieltävästi. Keskustelut koskivat hänen mukaansa henkilökohtaisia asioita.

Vierailu sai opiskelijat osoittamaan mieltään Roomassa, ja juutalaiset kauppiaat sammuttivat kaupoistaan valot mielenilmauksena tapaamiselle. Haider lähti tapaamisesta mukanaan paavin uuden vuoden tervehdys. Tervehdyksessä varoitetaan rasismista, muukalaisvihamielisyydestä ja kansallismielisyydestä. Vierailun turvatoimet olivat melkoiset.

Vasemmistolaiset ja opiskelijat marssivat tänään Rooman keskustassa mellakkapoliisien ympäröimänä. Yhdessä mielenosoittajien kantamassa julisteessa Haiderin nimi yhdistettiin Hitleriin. Poliisi otti yhteen äärioikeistolaisuutta vastustavien mielenosoittajien kanssa. Italialainen uutistoimisto ANSA kertoo, että ainakin yksi mielenosoittaja loukkaantui, kun mielenosoittajat yrittivät tunkeutua poliisiketjun läpi. Mielenosoittajat olivat yrittäneet päästä Vatikaanissa vierailevan Jörg Haiderin lähelle, mutta poliisi lopetti yrityksen käyttämällä kyynelkaasua.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.