Mainos

Haglund: Suomella kyberkeinoja – laki ei anna käyttää

20:48

Suomen sotilastiedustelun saattaminen ajanmukaiseksi kestää puolustusministeri Carl Haglundin mukaan pari vuotta. Syynä ovat tekniset ja lainsäädännön esteet.

Suomessa selvitys kyberturvallisuudesta alkoi Haglundin johdolla jo yli vuosi sitten, eli kuukausia ennen kuin Suomen ulkoministeriön tietourkinta paljastui.  Verkkovakoilun torjunnassa Suomi ei silti selvästikään ole Ruotsin tasolla.

– On hienoa, että meillä on maailmalla partnereita, jotka auttavat, ja että Suomi on arvostettu kumppani, jolle asioita voidaan kertoa, sanoo Haglund. 

Puolustusministeri toteaa kuitenkin olevansa huolestunut ulkoministeriön urkintatapauksesta, koska se paljasti Suomen haavoittuvuuden.  

– Haavoittuvuutta on vielä parin vuoden ajan ennen kuin nämä asiat on korjattu, Haglund toteaa.

Voisko Ruotsi avustaa Suomea?

Ruotsin radiosignaalilaitoksen FRA:n määrärahat ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi verkkourkinnan teknisten haasteiden myötä. 

Viimeisen viiden vuoden aikana  FRA:n määrärahat kasvoivat  40 prosenttia. Lisäys on nelinkertainen muihin hallinnonaloihin verrattuna.

Ruotsista ei suostuta kommentoimaan sitä, voisiko maan sotilastiedustelu avustaa itänaapuriaan, kunnes asiat Suomessa saadaan kuntoon.

– Yhteistyökumppanimme ja tiedonvaihtomme eivät ole julkista tietoa, toteaa Ruotsin puolustusministeri Karin Enström.

Haglundin mukaan Suomellakin on jo eväät kyberturvallisuuden parantamiseen.

– Itse asiassa puolustusvoimilla on jo kykyjä, mutta niitä ei voi käyttää - eikä saa käyttää - koska lainsäädäntö ei sitä välttämättä mahdollista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.