Mainos

Haglund: Somalian-operaatiolle moraaliset perusteet

Suomalaisten sotilaiden lähettäminen rahtilaivoille suojaamaan ruoka-avun kuljetusta Somaliaan olisi ensisijaisesti humanitaarinen operaatio, sanoo puolustusministeri Carl Haglund (r.). Haglund oli tänään Merivoimien vieraana Turussa.

– Jotkut ovat epäilleet, että kyseessä olisi vain Suomen lipun näyttäminen. Somaliassa on paljon nälkää, joten operaatiolle olisi moraaliset perusteet, Haglund katsoo.

Suomalaisten lähettäminen selvinnee Haglundin mukaan lähiaikoina. Merivoimat valmistautuu lähettämään ensi vuoden puolella kaksi runsaan kymmenen hengen suojausryhmää, molemmat kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi.

Suunnitelmia Merivoimien osallistumista kriisinhallintaan on jo kauemmaskin tulevaisuuteen.

–Pohjoismaiden kesken on mietitty mahdollista osallistumista Libanonin kriisinhallinnan merioperaatioon. Se tapahtuisi vuoden 2015 jälkeen, kun nykyinen perinteisesti maalla toimiva rauhanturvaoperaatio olisi suomalaisilta ohi.

Haglundin mukaan Unifilin merioperaatioon voitaisiin lähettää esimerkiksi miinalaiva Uusimaa. Kyseessä olisi Pohjoismaiden yhteinen osallistuminen, jossa kukin maa lähettäisi vuorollaan aluksen kolmeksi-neljäksi kuukaudeksi Unifilin käyttöön.

Merivoimat valmiina lähtöön

Ministeri Haglund keskusteli tänään kriisinhallinnan mahdollisuuksista Merivoimien komentajan Veli-Jukka Pennalan kanssa.

– Hyvä, että Merivoimatkin on nyt löydetty, olemme valmiita kriisinhallintaan. Se on erinomaista harjoitusta - myös kansainvälisen yhteistyön osalta, kontra-amiraali Pennala sanoi.

Sekä ministeri että amiraali ovat tyytyväisiä Merivoimien aluskaluston nykytilaan. Uusia aluksia on hankittu ja vanhoja kunnostettu siten, että niillä päästään komeasti ensi vuosikymmenelle.

– 2020-luvulla edessä on taas isoja investointeja, kun kalustoa pitää uusia. Asiaa pitää ryhtyä valmistelemaan seuraavalla hallituskaudella, sillä alusten hankinta on kymmenen vuoden prosessi.

Miinalaiva Uusimaan komentosillalla pitämässään tiedotustilaisuudessa Haglund kertoi myös, että kysymys Jehovan todistajien asevelvollisuudesta on auki. Syksyllä asian setvimisen aloittanut selvitysmies jatkaa työtään ensi vuoden puolelle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.