Mainos

Haglund selvittää Puolustusvoimien taloudenpidon

14:45

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan Puolustusvoimien taloudenpidossa on suuria ongelmia. Asiasta kertoi tänään Aamulehti.

Virasto on huomauttanut Puolustusvoimia vanhentuneiden valtuuksien käyttöajan jatkamisesta. Valtuudet tarkoittavat sitoutumista tuleviin menoihin, jotka maksetaan verovaroista.

VTV:n laatiman asiakirjan mukaan vanhentuneita valtuuksia erilaisiin hankintoihin on kaikkiaan yli 19 miljoonaa euroa.

Puolustusministeri Carl Haglund (rkp.) toteaa sähköpostitse MTV Uutisille, että hän suhtautuu Valtiontalouden tarkastusviraston huomautuksiin vakavasti. Haglund kertoo pyytäneensä Puolustusvoimilta tarkempaa selvitystä asiasta.

Haglundin mukaan Puolustusvoimien materiaalihankinnoilla on jo vuosien ajan ollut taipumuksena venyä, ja valtuuksien siirrot liittyvät tähän.

Haglund muistuttaa, että tarkastelu koskee vuosia 2002-2011.

– Suurin osa niistä, jotka aikanaan vastasivat näistä asioista, eivät enää ole virassa. En tältä istumalta halua osoittaa sormella edeltäjä ja sanoa, että huonosti valvottu tai että aikoinaan ei toimittu, ennen kuin olen saanut asiasta perusteellisen selvityksen, Haglund toteaa.

Aamulehti on selvittänyt myös laajemmin puolustusvoimien rahankäyttöä sisäisten asiakirjojen perusteella. Niiden mukaan muun muassa edustuskulut ovat viime vuosina paisuneet, vaikka tavoitteena ovat säästöt.

Ministeri Haglund kertoo pyytäneensä selvitystä myös edustuskuluista.

Puolustusvoimat kiistää talousarviolain rikkomisen

Puolustusvoimien laskentapäällikkö Tuomas Isoranta myöntää, että taloushallinassa on puutteita.

Toimintatavat ovat Isorannan mukaan yksityiskohtaisesti ohjeistamatta ja valvomatta, vaikka yleistä normistoa ja ohjeistusta löytyykin. Hän kuitenkin kiistää, että talousarviolakia olisi tahallisesti rikottu.

– Puolustusvoimien käsityksen mukaan ei ole rikottu kyseistä talousarviolakia, eikä näitä kyseisiä ylityksiä olisi tapahtunut. Kyse on tietojen keräämiseen ja rekisteröimiseen liittyvästä ongelmasta. Näihin aikaisempien vuosien valtuutuksiin voidaan tehdä muutoksia, jotka sitten aiheuttavat vääristymiä, Isoranta sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.