Haglund myöntää tiedusteluyhteistyön NSA:n kanssa

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) myöntää, että Suomi tekee sotilastiedustelussa yhteistyötä Yhdysvaltojen ja sen turvallisuusviraston NSA:n kanssa – samoin monien muiden maiden tiedustelutoimijoiden kanssa.

– Sotilastiedustelu on Puolustusvoimien tavallista toimintaa, ja yksi sen keskeisistä toiminnoista on tiedonvaihto, Haglund sanoo.

Haglundin mukaan ilman yhteistyötä Suomella ei olisi esimerkiksi tarvittavaa tietoa uhista, jotka kohdistuvat siihen tai sen ulkomailla, esimerkiksi Afganistanissa tai Libanonissa, toimiviin kriisinhallintajoukkoihin.

Hän kuitenkin painottaa, ettei sotilastiedustelu tai yhteistyö muiden maiden tiedustelutoimijoiden kanssa kohdistu kansalaisiin.

– Sotilastiedustelu ja -yhteistyö eivät ole sellaista, johon moni yhdistää NSA:n ja Snowdenin, eli kansalaisiin kohdistuvaa laajamittaista urkintaa. Puolustusvoimien sotilastiedustelun kohteena on ainoastaan muiden maiden sotilaallinen toiminta. Puolustusvoimat ei harrasta laajaa kansalaisiin kohdistuvaa urkintaa.

Vakoileeko Yhdysvallat Suomea?

Väitteet Suomen ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n laajasta yhteistyöstä nousivat esiin yhdysvaltalaisen Glenn Greenwaldin kirjoittamassa tuoreessa kirjassa, joka kertoo NSA-tietovuotaja Edward Snowdenista.

Kirjan mukaan Suomi on yksi NSA:n "B-tason" liittolaisista. Kirjassa on esillä viime vuodelta peräisin oleva NSA-dokumentti, jonka mukaan näitä B-tason maita on kaikkiaan yli 30. Joukossa ovat esimerkiksi kaikki Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta sekä Saksa, Ranska, Israel, Turkki ja Saudi-Arabia.

Nämä maat tekevät kirjan mukaan NSA:n kanssa rajallista yhteistyötä ja niitä myös valvotaan sekä vakoillaan aggressiivisesti ja pyytämättä. Vakoileeko Yhdysvallat myös Suomea? Siihen Haglund vastaa, ettei hänen tietääkseen. Hän ei itse ole ehtinyt lukea kirjaa.

Myös Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho sanoi aiemmin keskiviikkona, ettei ole lukenut kirjaa. Kuvan B-tason maita käsittelevästä dokumentista hän on kuitenkin ilmeisesti nähnyt.

– Niin kuin dokumentista näkyy, kysymyksessä on "Erittäin salainen" -leimalla varustettu asiakirja, joka on vuodettu julkisuuteen. Uskoakseni näin on myös kaikkien dokumentissa mainittujen kahdenvälisten yhteistoimintasuhteiden kanssa, Ohra-aho kommentoi sähköpostitse.

B-tason maita läheisempiä NSA:lle ovat kirjan mukaan vain niin sanotut Five Eyes -maat, eli Britannia, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

 Kirja: NSA maksaa teknologian kehittämisestä

Greenwaldin kirja kertoo myös, että NSA maksaa B-tason maille teknologian kehittämisestä ja valvontaan lähtemisestä. Näin NSA voi ohjata vakoilun luonnetta.

Teoksessa on esillä vuodelta 2012 peräisin oleva asiakirja, jossa on eritelty NSA:n ulkomaalaisten yhteistyökumppaneiden saamia maksuja. Suomea ei ole mainittu tässä asiakirjassa maksujen saajana, mutta Norja on.

Ohra-aho ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, onko NSA maksanut myös Suomelle.

– Sotilastiedustelun kansainvälinen yhteistoiminta lähtee kansallisista tarpeista, tiedustelupäällikkö kuittaa.

Haglund huomauttaa, että kyse on salaisesta toiminnasta, jota hän ei voi kommentoida..  

Lue myös:

    Uusimmat