Haglund: Kreikan eroaminen eurosta olisi Suomelle jopa miljardiluokan asia

Europarlamentaarikko Carl Haglundin (r.) mukaan Kreikan tilanne kiteytyy nyt siihen, saadaanko maahan rakentavaan yhteistyöhön pystyvä hallitus.

– Jos Kreikka ei kunnioita yhteisiä sopimuksia, on suuri riski, että se ei voi jatkaa euroalueessa, Haglund toteaa.

Haglundin mukaan vielä ei kuitenkaan kannata huolestua turhaan: vanhan hallituksen oletetaan pystyvän pyörittämään asioita tilapäisesti parikin kuukautta.

Haglund huomauttaa, että markkinoiden reaktiolla vaalitulokseen ei ole nyt suurta merkitystä.

– Kreikka ei tällä hetkellä lainaa rahaa markkinoilta juuri ollenkaan, joten markkinareaktio ei ole nyt ratkaiseva.

"Ei voi tapahtua yhdessä yössä"

Mikäli Kreikka eroaisi eurosta, tämän pitäisi Haglundin mukaan tapahtua vähitellen ja yhteisymmärryksessä.

– Jos se tapahtuu yhdessä yössä, siitä voi seurata sekä taloudellinen että juridinen kaaos. Kaikkiaan eroaminen on hankala kysymys, koska ei ole yhtään esimerkkiä, johon viitata.

Kreikan eroaminen johtaisi myös arvailuun siitä, mikä maa voisi lähteä seuraavaksi. Haglund toteaa, että muiden ongelmamaiden haasteet ovat huomattavasti pienempiä kuin Kreikan.

Kreikka ei voi jättää vastuitaan

Julkisessa keskustelussa nousee aika ajoin esiin ajatus, jonka mukaan euroalueen pitäisi yksinkertaisesti päästä Kreikasta eroon.

Haglund muistuttaa, että Kreikan eroaminen eurosta johtaisi siihen, ettei se pystyisi omalla alhaisen arvon valuutallaan hoitamaan nykyistäkään määrää veloista.

– Se olisi kaikille lainanantajille erittäin kallis asia. Suomelle kyse olisi jopa miljardiluokan asiasta ja tappioita tulisi myös esimerkiksi Euroopan keskuspankin kautta.

Entä jos Kreikka päättäisi vain olla maksamatta mitään?

– Kreikka on riippuvainen EU:n sisäisistä markkinoista ja tukimekanismeista. Jos se jättäisi vastuunsa, siitä olisi isoja seurauksia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat