Haglund ei usko EU:n omaan puolustusjärjestelmään

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei usko, että EU:n yhteinen puolustus toteutuu. Yhteisen puolustuksen mahdollisuus on kirjattu vuoden 2009 lopussa voimaan astuneeseen Lissabonin sopimukseen.

Myöskään eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ei näe yhteistä puolustusta realistisena vaihtoehtona.

Molempien perusteluissa painaa erityisesti se, että heinäkuun alusta lähtien EU:n 28 jäsenvaltiosta 22 maata on kuulunut sotilasliitto Natoon. Tästä syystä rinnakkaisen puolustusjärjestelmän rakentaminen Eurooppaan ei olisi järkevää.

Johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että EU:n yhteinen puolustus on kilpaillut Yhdysvaltojen johtaman Naton kanssa 1950-luvulta lähtien.

Hänen mukaansa keskeinen kysymys on, kuinka kauan Yhdysvallat on valmis tulemaan apuun, jos Euroopassa tapahtuu jotain. Eräiden arvioiden mukaan Yhdysvallat saattaa kääntää katseensa Euroopasta enemmän Aasiaan.

- Niin kauan, kun Naton mielletään hoitavan tehtävänsä, on vaikea nähdä, että EU:n Nato-maat alkaisivat tehdä Naton asioita, Tiilikainen sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat