Mainos

Hägglund: Natosta olisi Suomelle haittaa

Puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund katsoo, että Suomella ei ole mitään syytä tällä hetkellä liittyä sotilasliitto Natoon.

-Päin vastoin sillä olisi paljonkin haittapuolia. Se vaikuttaisi turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen laajemmaltikin negatiivisesti, arvioi
Hägglund. Hän kommentoi Nato-vaihtoehtoa tarkastaessaan Havukka 96 -sotaharjoitusta Kuhmon Vuosangassa. Natoon liittyminen on Hägglundin mukaan kuitenkin hyvä optio.
-On hyvä, että meillä kerrankin on vaihtoehtoja, joista tilanteen kehittymisen myötä valita.

Monet asiat ovat liikkeessä

Hägglundin mukaan Suomen sotilaspoliittinen asema ei ole vielä vakiintunut.
-Muutosprosessi jatkuu. Lähdettiin kylmän sodan aikaisesta vastakkainasettelusta, kahdesta hampaisiin asti aseistautuneesta blokista. Johonkin toiseen suuntaan ollaan liikkeellä, mutta päätepisteestä ei ole vielä varmuutta.
Suurin epävarmuustekijä tässä kokonaisuudessa on Hägglundin mielestä Venäjän ja yleensä entisen Neuvostoliiton alueen tilanne, joka ei vielä ole vakiintunut.

Toinen tekijä, joka on edelleen liikkeellä, on läntinen turvallisuusrakenne, josta ei vielä tiedetä millaiseksi se muodostuu. Muutoksen edessä ovat sekä Nato että WEU.

EU tuo poliittista tukea ja moraalia

Hägglund pitää hyvänä EU:n vaikutusta Suomen turvallisuudelle.
-EU-jäsenyydellä on turvallisuuspoliittinen ulottuvuus, mutta ei sotilaallista. Mitä enemmän tämä integraatio syvenee, niin sen parempi se on turvallisuusmielessä tällaiselle resursseiltaan pienelle ja laidalla sijaitsevalle maalle.
Hägglundin mukaan ei ole todennäköistä, että kukaan lähtee painostamaan Suomea itsekseen, koska se ymmärretään nyt osaksi EU:ta.

Hägglund muistuttaa, ettei EU:n jäsenvaltioilla ole sotilaallisia takuita eikä velvoitteita tulla apuun.
-Mutta meidän kannaltamme on sitä parempi mitä enemmän Euroopassa leviää sellainen moraali, että yhdessä pannaan kaikki häiriköt kuriin.
-Suomen huomattavin panos on se, että EU:n ainoa itäraja pysyy rauhallisena, hän totesi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.