Hägglund: Natoon ei kannata kiirehtiä

Gustav Hägglund toppuuttelee kiirehtimistä Naton jäseneksi. Nato-jäsenyyden turvallisuuspoliittinen merkitys Suomelle on hänen mukaansa koko ajan vähentynyt.

Entisen puolustusvoimain komentajan kenraali Gustav Hägglundin mielestä Suomen on turha kiirehtiä Naton jäseneksi.

Keski-Suomen maanpuolustussäätiön kokouksessa Jyväskylässä puhunut Hägglund katsoi, että jäsenyyden välittömät vaikutukset nykyisessä tilanteessa jäisivät melko pieniksi. Nato-jäsenyyden turvallisuuspoliittinen merkitys Suomelle on hänen mukaansa vuosi vuodelta vähentynyt.

Maailman ainoan supervallan antamat turvatakuut olisivat Hägglundin mielestä sinänsä arvokkaat.

-Jäsenyyden puolesta puhuu myös se, että olemme mukana muissakin läntisissä yhteistyöjärjestöissä. Muut argumentit jäsenyyden puolesta ovat onttoja.

Hägglundin mielestä merkittäviä tietoja tuskin saataisiin juurikaan sen enempää kuin nyt.

-Olin tiiviissä yhteydessä Nato-maihin yli kymmenen vuotta ja kuulin jatkuvasti valitettavan tiedustelutietojen panttaamista. Kukapa jakaisi sensitiivistä tietoa 26 maalle? Paljon puhuttu päätöksiin vaikuttaminen taas olisi samaa promillein luokkaa kuin osuutemme järjestön väestöstä.

Karkeimpaan virhearvioon perustuu kenraalin mukaan väite, ettei Suomea hädän tullen muka otettaisi jäseneksi.

-Väite ei ota huomioon, että tilanteen pitää maailmassa radikaalisti muuttua ennen kuin EU-maita uhataan sotilaallisella hyökkäyksellä. Silloin Nato muuntuu taas puolustusliitoksi ja ottaa ilosta ulvoen jäseneksi maan, joka päinvastoin kuin Natomaat on huolehtinut puolustusvalmiudestaan.

Hägglundin mielestä poliittista johtoa on toisaalta kohtuutonta syyttää vastuun pakoilusta. Nato-jäsenyyden kanssa ei tarvitse hoppuilla; näillä näkymillä voidaan hyvin ottaa muutaman vuoden aikalisä, kuten suurimpien puolueiden puheenjohtajat ovat ehdottaneet.

Kun päivänpolttava juupas-eipäs-vatvonta Nato-jäsenyydestä jää jäähylle, voidaan Hägglundin mielestä rauhassa ja kiihkoilematta pohtia, miten Suomen turvallisuus pitkällä tähtäyksellä varmistetaan.

-Näillä näkymin oleellisinta on huolehtia omasta puolustuskyvystä, pitää Nato-optio vireänä yhteensopivuuttamme edelleen parantaen ja edistää kykyjemme mukaan EU:n yhteisen puolustuksen rakentamista Naton toiseksi, Yhdysvaltain kanssa yhdenvertaiseksi, pilariksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat