Hägglund: Isis-liikettä ei pommittamalla nujerreta

Entinen puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund pitää ääri-islamisen Isis-liikkeen pysäyttämistä erittäin vaikeana tehtävänä. Hägglundin mukaan Yhdysvaltain tekemät ilmapommitukset saattavat parhaimmillaan pysäyttää liikkeen etenemisen.

– Isisin hyökkäyksiä voidaan torjua ilmapommituksilla mutta liikettä niillä ei nujerreta. Isis toimii maassa eikä ilmassa.

Hän pitää mahdollisena, että liike saa jalansijaa myös muissa Lähi-idän maissa.

– Jordania ja Saudi-Arabia eivät ole missään herrankukkarossa, jos tämä lähtee leviämään. tulee muistaa, että esimerkiksi Osama bin Laden sai suurta kannatusta saudiarabialaisten nuorten keskuudessa. Minusta Isis on vaarallisin liike arabi- ja muslimimaailmassa sen uskonnollisen kiihkeyden takia.

Hänen mukaansa erityisen huolestuttavaa on se, että Isis on onnistunut värväämään teloitusvideoiden avulla radikaaleja muslimeja eri puolilta maailmaa. Hägglund arvioi, että vaarallisimmat taistelijat tulevat Afganistanista.

– He ovat valmiita ja jopa innokkaita kuolemaan asiansa puolesta. Sen takia liikkeellä voi olla paljon enemmän taisteluvoimaa kuin mitä tähän saakka on nähty.

Kenraali pitää vaarallisena myös Isis-liikkeen vahvaa uskonnollista ajattelua.

– Taisteluun liittyy alueiden valtaaminen ja vääräuskoisten käännyttäminen tai teloittaminen. Näin vahvaa uskonnollista tehtävää muilla islamilaisilla järjestöillä ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat