Mainos

Hägglund: EU:n kriisijoukkojen valmiudessa parannettavaa

EU:n sotilaskomitean puheenjohtajan, kenraali Gustav Hägglundin mukaan unionin kriisinhallintajoukot eivät ole täysin toimintakykyisiä vuoden 2003 loppuun mennessä, kuten on suunniteltu.

Hägglund arvioi, että määräaikaan mennessä voimavaroista on täytetty noin 80 prosenttia.
- Vuoden 2003 jälkeenkin esiintyy puutteita, Hägglund sanoi tänään Brysselissä.

Euroopan parlamentissa puhuneen Hägglundin mukaan puutteita tulee olemaan mm. tiedustelu-, kuljetus- ja huoltokyvyssä. Pienempiin operaatioihin on kuitenkin valmius tarvittaessa jo nyt.

EU sopi vuonna 1999 Helsingissä luovansa 60 000 sotilaan kriisinhallintajoukot, joiden tehtävänä on mm. konfliktien esto, rauhanturvaaminen ja pelastustehtävät. Tavoitteeksi asetettiin, että joukot saataisiin operationaalisiksi ennen vuoden 2003 loppua.

Satelliittia tarvittaisiin

-Olisi erittäin vaikeaa toteuttaa vaikeimpia tehtäviä, joissa tarvittaisiin taistelujoukkoja rauhan takaamiseksi, Hägglund totesi. Hägglund ei halunnut arvioida, mihin ensimmäinen operaatio suuntautuu. Hänen mukaansa ratkaisu on pitkälti poliittinen.

Tavoitteeksi asetettiin, että joukot olisivat toimintakykyisiä vuoden 2003 loppuun mennessä. Vaikein puute on tiedustelu. Sitä täytetään tällä hetkellä EU-maiden kansallisilla omilla resursseilla. Hägglundin mukaan paras apu olisi satelliitti. EU:n Galileo-hanke eli omaan satelliittiin perustuvan paikannusjärjestelmän luominen on polkenut pitkään paikallaan.

Tiedustelusatelliitin puutetta voidaan korvata miehittämättömillä ajoneuvoilla ja lentokoneilla. Tällaisia kootaan Hägglundin mukaan 7-8 maasta. -Kaikista vaativimmat operaatiot vaatisivat kuitenkin satelliittia, Hägglund totesi.

Komentorakenne selkeämmäksi

Hägglund toivoi, että EU:n päätöksenteon rakenne olisi selkeämpi. Hägglund nauratti kuulijoitaan toteamalla, että EU:n sotilaselinten ja muiden instituutioiden rakenteet ovat hämmentäviä hänellekin.
-Sotilaana haluaisin selkeämmän komentorakenteen. Ei pidä tosin unohtaa siviilikriisien hallinnan näkökulmaa, Hägglund sanoi.

Hägglund kertoi pyytäneensä paperia EU:n komentoketjusta, kun hänet valittiin viime keväänä sotilaskomitean keulakuvaksi. Selkeän esityksen saaminen paperille osoittautui kuitenkin mahdottomaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.