Mainos

Hägglund: EU:lle myös sotilaalliset pelastusjoukot

Kenraali Gustav Hägglund haluaa EU:lle voimavaroja panttivankien vapauttamiseen. Hän ehdottaa, että EU perustaisi sotilaalliset pelastusjoukot osaksi unionin kriisienhallintakapasiteettia. Joukot otettaisiin käyttöön Filippiinien pankkivankikriisin tapaisissa tilanteissa.

Hägglund esitti ehdotuksensa tänään Brysselissä 15 EU-maan puolustusvoimien komentajien ensimmäisessä EU:n väliaikaisen sotilaskomitean istunnossa. Hägglundin mukaan olisi hyvä, jos EU:lla olisi lähettää joku toinen kuin EU:n ulkopolitiikan johtaja Filippiineille panttivankien vapauttamiseksi. Hägglundin mukaan olisi selkeästi EU:n etujen mukaista pelastaa omia kansalaisiaan ympäri maailmaa. Javier Solana vieraili EU:n ulkopoliittisten asioiden korkea-arvoisena virkamiehenä aiemmin viikolla Manilassa, missä hän esitti EU:n toiveen, että pankkivankikriisi ratkaistaisiin rauhanomaisesti.

Komentajat pohtivat kokouksessa erilaisia kriisinhallintamahdollisuuksia, joita unioni voi toteuttaa sen jälkeen, kun vuoteen 2003 asetettu tavoite 60 000 miehen valmiusjoukoista on saavutettu. Hägglund sanoi, että pelastustöiden täytyisi olla osa EU:n kriisienhallintavalmiutta. Hän otti esimerkiksi Sierra Leonen tilanteen, jossa noin 300 brittisotilasta on mukana pelastamassa alueella olevia ulkomaalaisia levottomuuksilta. -Sotilaiden lukumäärän ei tarvitse olla suuri, mutta olisi oleellista, että EU:lla olisi tällainen kyky. Hägglund ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että suomalaiset sotilaat osallistuisivat tulevaisuudessa tällaisiin pelastustoimenpiteisiin.

EU:n kriisinhallintaryhmät tullaan jakamaan 15 prikaatiin, joista Saksa, Ranska ja Britannia muodostavat luultavasti kukin kolme. Hägglund kertoi toivovansa, että suomalaiset voisivat osallistua pohjoismaiseen prikaatiin. -Olisi kaikkien Pohjoismaiden, erityisesti Suomen etu, että viiteryhmä, johon kuuluisimme, olisi pohjoismainen, Hägglund sanoi. Hänestä olisi kovin toivottavaa, että pohjoismainen prikaati toteutuisi - asiahan on nyt ollut tapetilla 5-6 vuotta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.