Mainos

Hagelstamin huutokaupan kallein taulu nousi yli miljoonaan

Kiihkeä kilpahuudanta nosti useiden taulujen hintoja melkoisesti tämänpäiväisessä Hagelstamin laatuhuutokaupassa Helsingissä. Merimaisemistaan tunnetun Oskar Kleinehin Näkymä Helsingin Eteläsatamasta kohosi 400 000 markan lähtöhinnasta peräti 1 010 000 markkaan. Kaupan oli myös esimerkiksi Gallen-Kallelan ja Särestöniemen tuotantoa.

Kyseessä on korkein Kleinehin teoksesta maksettu hinta. Taiteilija on signeerannut maalauksen vuonna 1877. Johtaja Wenzel Hagelstam arvioi, että teos on saattanut aikoinaan olla Maamme laulun säveltäneen Fredrik Paciuksen kotona, sillä se tuli myyntiin samalta suvulta.

Kleinehin maalauksesta käytiin tasaisen tappavaa kilpailua salissa istuneen asiamiehen ja puhelimen välityksellä huutokauppaan osallistuneen kesken. Loppujen lopuksi salissa istunut huutaja voitti. Kun nuija kopahti pöytään vähän miljoonan markan paremmalla puolella, puhkesi huutokauppaväki taputuksiin.
-Olisin minä sen kyllä halvemmallakin ottanut, mutta kun puhelimessa korotettiin kaiken aikaa, taulun päämiehelleen ostanut mies totesi. Näkymä Helsingin Eteläsatamasta hankittiin Wenzel Hagelstamin mukaan helsinkiläiseen yksityiskokoelmaan.

Myös Arvid Liljelundin Leivänkantajatytöstä kilvoitteli kaksi ostajaa, jotka molemmat osallistuivat huutamiseen puhelimitse. Sitkeä "ottelu" päättyi vasta, kun 120 000 markan lähtösummasta oli hinta hilattu 310 000 markkaan. Liljelund teki tästä maalauksesta neljä eri versiota. Yksi niistä myytiin viime huhtikuussa Bukowski-Hörhammerin huutokaupassa 205 000 markalla.

Werner Holmbergin työ Siltamaisema, jonka lähtöhinta oli 500 000 markkaa, jäi myymättä. Elin Danielson-Gambogin Bretagnesta maalaaman maiseman kaupasta sukeutui myös mielenkiintoinen, sillä taulua havittelivat useat henkilöt. Alunperin 40 000 markan lähtöhinnasta päädyttiin loppujen lopuksi 155 000 markkaan. Taiteilijan toinen teos Auringonlasku sen sijaan jäi myymättä.
Akseli Gallen-Kallelan Kelo rantavedessä myytiin lähtöhintaansa; Talvi Ruovedellä ja Vene rannalla sen sijaan eivät löytäneet uusia omistajia. von Wrightin veljesten lintumaalaukset ovat edelleen haluttua tavaraa. Tällä kertaa oli myynnissä Ferdinand von Wrightin Pyypari puun oksalla. Se huudettiin 145000 markalla. Nykytaiteen puolella maksettiin esimerkiksi Reidar Särestöniemen Ilveksestä 140 000 markkaa.

Kirjallisten tarjousten jättäminen ennakkoon ja puhelimitse osallistuminen ovat viime aikoina lisääntyneet reippaasti, kertoi Wenzel Hagelstam. Tämänpäiväisessä huutokaupassa myytiin maalausten lisäksi myös veistoksia. Ville Vallgrenin Tanssivasta tytöstä maksettiin 9 5000 markkaa. Kaupan oli lisäksi useita Michael Schilkinin töitä. Myös antiikkihopea, huonekalut ja korut vaihtoivat huutokaupassa omistajia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.