Mainos

Hadzic viimeinen etsityistä Serbian sotarikollisista

Serbiassa aamulla pidätetty Goran Hadzic on tuotu oikeuden eteen Belgradissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan 52-vuotias Hadzic näytti pitkässä parransängessään kalpealta, mutta näytti olevan hyvässä kunnossa.

Edessä on luovutusmenettely Haagissa sijaitsevaan YK:n Jugoslavia-tuomioistuimen eteen, mikä saattaa kestää useita päiviä.

Haagissa Hadzicia odottaa 14 syytettä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syytteiden mukaan Hadzic on vastuussa satojen ihmisten murhasta Kroatian sodan aikana vuosina 1991-1995. Sotaa käytiin Kroatian ja sen serbivähemmistön välillä.

Syytteiden mukaan Hadzicin johtamat serbijoukot murhasivat 250 Vukovarin sairaalassa ollutta kroaattia ja muita ei-serbejä sen jälkeen, kun kaupunki oli joutunut serbien käsiin lähes kolme kuukautta kestäneen piirityksen jälkeen.

Vukovarin joukkomurhaa pidetään yhtenä Krotian sodan synkimmistä tapahtumista.

Hadzicia syytetään myös tuhansien ei-serbien karkottamisesta pois Krajinan itsenäiseksi julistautuneelta serbienemmistöiseltä alueelta vuosina 1992-1993.

Kaksi muuta suurta oikeudenkäyntiä kesken

Haagin Jugoslavia-tuomioistuimessa käydään parhaillaan oikeutta myös kahta muuta tärkeää serbijohtajaa vastaan.

Viimeksi tuomareiden edessä on esiintynyt entinen serbikenraali Ratko Mladic, jota syytetään kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Bosniassa vuosina 1992-1995.

Toukokuussa pidätettyä Mladicia syytetään muun muassa Srebrenican joukkomurhasta vuonna 1995, jossa surmattiin yli 8000 Bosnian muslimimiestä ja -poikaa.

Kesken on myös Bosnian Serbitasavallan johtajana toimineen Radovan Karadzicin oikeudenkäynti. Häntä syytetään muun muassa Srebrenican joukkomurhan suunnittelusta yhdessä Mladicin kanssa.

Karadzic jäi kiinni kolme vuotta sitten.

Tuomareiden edessä on joutunut vastaamaan myös Serbian entinen presidentti Slobodan Milosevic. Hän kuitenkin kuoli kesken oikeudenkäynnin vuonna 2006.

YK:n tuomioistuin on etsintäkuuluttanut vuosien varrella kaikkiaan 161 serbijohtajaa. Heistä yksikään ei ole enää tavoittamatta.

(MTV3 - AP - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.