Mainos

Habbo-hotellissa nuorille tietoa mielenterveydestä

Suomen mielenterveysseuran tukihenkilöt päivystävät virtuaalipelin chatti-sivuilla pari tuntia viikossa.

Suomen mielenterveysseura aloittaa netissä palvelun, jossa nuoret voivat keskustella mielenterveydestä ja sen ongelmista. Seura avaa suositussa virtuaalisessa Habbo-hotellissa oman huoneen hyvin valvottuun chattailuun marraskuussa.

Hotellihuoneessa Mielenterveysseuran koulutetut tukihenkilöt päivystävät pari tuntia viikossa.

- Heidän kanssaan nuoret voivat puhua sellaisista ongelmista ja asioista, joista he eivät kykene keskustelemaan vanhempien tai opettajien kanssa, kertoo kriisityöntekijä Marika Ketola Mielenterveysseuran SOS-keskuksesta.

Habbo-kokeilu kestää marraskuusta maaliskuun loppuun.

- Nuoret voivat chattailla anonyymisti joko lähimmille hahmoille, kahdenkeskisesti tai sitten koko huoneen kanssa, Ketola lisää.

Tärkeää on hänen mukaansa kuitenkin muistaa, että Habbo on erityisesti hyvän mielen pelimaailma. Kaikki ei siis pyöri kriisien ympärillä.

Seuralla muutakin nettiauttamista

Mielenterveysseuran päivystäjät ovat Habbo-hotellissa siis pari tuntia viikossa, mutta tarvittaessa he ohjaavat nuoria myös muille auttamisväylille. Yksi tällainen on seuran jo viisi vuotta ylläpitämä verkkokriisikeskus Tukinet.

Nettiauttajana työskentelevä Marika Ketola tietää paljon tämän päivän nuorten vaikeuksista.

- Nuoret keskustelevat rankoistakin asioista, joiden oireita ovat muun muassa itseinho ja yksinäisyys. Esille nousee esimerkiksi viiltelyä ja itsemurha-ajatuksia. Erityisesti tytöillä ja nuorilla naisilla esiintyy julmantuntuista riittämättömyyden ja huonouden tunnetta.

Monet Tukinetiin yhteyttä ottavista nuorista eivät asu kotona, vaan ovat sijoitettuina jonnekin muualle. Useilla on myös takanaan osastohoitoja tai he ovat avohoidossa.

Mielenterveys halutaan arkipäiväiseksi asiaksi

Suomen mielenterveysseura panostaa muutenkin tällä haavaa lapsiin ja nuoriin. Ulkopuolisen lahjoitusten ansiosta se pystyi tänä syksynä lähettämään Suomen peruskouluihin mielenterveyttä käsittelevän opetuskansion. Materiaalin tarkoituksena on saada yläasteikäiset oppilaat sinuiksi mielenterveyden kanssa.

- Elämäni eväät kansion tarkoituksena on tarjota aineksia oppilaiden hyvän itsetunnon ja mielenterveyden rakentamiseksi. Tärkeää olisi myös, että mielenterveys tulisi oppilaille tutuksi sekä sanana että asiana, huomauttaa projektisuunnittelija Päivi Erkko.

Elämäni eväät on Porin mielenterveysseuran hanke kahdeksan porilaisen koulun kanssa. Vuoteen 2007 jatkuvan projektin rahoittaja on Raha-automaattiyhdistys.

Hankkeen perusajatuksena on tehdä mielenterveydestä arkipäivän asia ja tärkeä voimavara. Porissa materiaalia ovat käyttäneet muun muassa opettajat, terveydenhoitajat ja koulukuraattorit. Kansion käyttöä ei ole sidottu vain terveystiedon tunnille, vaan sen materiaalia voidaan soveltaa myös vaikkapa kuvaamataidon ja uskonnon tunneilla.

Tarkoituksena on myös auttaa aikuisia huomaamaan nuorten mielenterveyden ongelmat mahdollisimman varhain, siis ennen kuin ne ehtivät kasvaa valtaviksi.

Porilaiset opettajat ja oppilaat ovat olleet hyvin innostuneita hankkeesta.

- Oppilaat ovat kuulemma kyselleet, koska heillä taas on sellainen tunti, jossa näitä asioita käsitellään, Erkko lisää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.