Habbo Hotellin käyttäjiä vakoiltiin uhrien omilla webkameroilla

Habbo Hotellin käyttäjiin kohdistuneen rikossarjan esitutkinta on paljastanut palvelun asiakkaisiin kohdistuneen etävakoilun.

Satakunnan poliisilaitoksen esitutkinnassa on selvinnyt, että yksi rikossarjasta epäilty oli vakoillut netinkäyttäjiä näiden tietokoneiden web-kameroiden välityksellä.

Vakoilu oli onnistunut etähallinnan mahdollistavalla haittaohjelmalla, joka oli avannut saastutettujen uhritietokoneiden web-kameroita käyttäjien sitä havaitsematta. Vakoilemalla saatua kuvamateriaalia oli tallennettu epäillyn maskulaismiehen tietokoneelle. Kaiken kaikkiaan kuvia oli yli 22 000. Poliisi on kyennyt erottelemaan kuvista 24 eri henkilöä.

Maskulaisen miehen tietokoneelta löytyi myös haittaohjelman keräämää materiaalia uhritietokoneen näppäimistön kautta syötetystä merkeistä.

Huijaussivuston kautta salasanat

Satakunnan poliisi tutki Habbo Hotellin rikossarjaa kahtena eri haarana, joista toiseen vakoilu kuuluu.

Ensimmäisen haarassa sen sijaan epäiltynä on tekohetkellä 18 -vuotias porilainen mies, joka oli luonut Habbo Hotellin kirjautumissivua jäljittelevän huijaussivuston internetiin. Sivusto oli identtinen kopio alkuperäisestä kirjautumissivusta. Sivusto tallensi käyttäjien syöttämät käyttäjätunnukset sekä salasanat sivustolle omaan tiedostoonsa.

Sivuston avulla epäilty onnistui keräämään yhteensä 358 yksilöllisiä Habbo Hotellin kirjautumistietoa.

Huijaussivuston tietoja oli puolestaan käyttänyt hyväksi helsinkiläinen, tekohetkellä 17-vuotias, henkilö. Helsinkiläinen ja porilainen olivat molemmat kirjautuneet luvatta lukuisiin Habbo Hotellin käyttäjäprofiileihin ja siirtäneet sieltä virtuaaliomaisuutta oikeuden omistajien ulottumattomiin.

Toinen haara: Tuhansien eurojen arvosta varastettua virtuaaliomaisuutta

Toisen haaran esitutkintatutkinta aloitettiin 2009 loppuvuodesta tehdystä rikosilmoituksesta, jossa Habbo Hotellin käyttäjän profiiliin oli tunkeuduttu luvatta. Profiilista siirrettiin tuhannen euron arvosta virtuaaliomaisuutta pois oikean omistajan hallinnasta.

Teosta epäillään Maskusta ja Hämeenlinnasta kotoisin olevia, tekohetkellä 16 -vuotiaita, miehiä. Heitä epäillään myös koneiden etähallinnan mahdollistavan haittaohjelman levittämisestä internetissä. Molempien henkilöiden tietokoneilta löydettiin useita tarkoitukseen soveltuvia haittaohjelmaversioita.

Haittaohjelman avulla kerättyjä eri järjestelmien kirjautumistietoja löytyi hämeenlinnalaisen nuoren miehen tietokoneelta yli 800 kappaletta. Maskulaisen epäillään syyllistyneen nettivakoiluun webkameroiden välityksellä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat