Mainos

Haavoittunut rauhanturvaaja Suomeen huomenna

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan suomalaissotilaan haavoittumiseen johtaneet tapahtumat tutkitaan.

Afganistanissa haavoittunut suomalainen rauhanturvaaja tuodaan Suomeen huomenna.

- Lääkärit ovat kertoneet, että rauhanturvaajan tila on vakaa, kertoo everstiluutnantti Reima Helminen pääesikunnan kansainväliseltä osastolta.

Rauhanturvaajaa ammuttiin eilisiltana solisluun alle sekä jalkaan. Hänet leikattiin norjalaisessa kenttäsairaalassa viime yönä.

- Haavojen tulehdusvaaran takia hänet pitää siirtää pois Afganistanista mahdollisimman nopeasti, Helminen toteaa.

Kuuden suomalaisen rauhanturvaajan joukko oli eilen harjoittelemassa pimeätoimintaa Pohjois-Afganistanissa Aybakin piirikunnassa, kun 2-3 henkilöä avasi tulen heitä kohti. Suomalaiset vastasivat tuleen, mutta Helmisen mukaan ei ole varmuutta, osuivatko he hyökkääjiin. Ampumavälikohtauksesta tehdään tutkimus.

- Aina kun tällaista tapahtuu, pitää tarkentaa toimintamallit. Eli toimimmeko oikein, että näin ei tapahtuisi, Helminen sanoo.

Kääriäinen: Tapaus tutkitaan

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan suomalaisen rauhanturvaajan haavoittumiseen Afganistanissa johtaneet tapahtumat tutkitaan perusteellisesti. Kääriäinen sanoi saapuessaan Leville EU:n puolustusministerikokoukseen, että selvitystä vaatii varsinkin se, oliko kyse tarkoituksellisesta hyökkäyksestä rauhanturvaajia kohtaan vai "jostakin muusta".

Tutkinnan jälkeen harkitaan, onko Afganistan-operaation käsittelyä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa syytä aikaistaa. Alun perin hallituksen ja presidentin piti käsitellä rauhanturvaoperaatioihin osallistumista ensi vuoden osalta tarkemmin marraskuussa.

Puolustusministerin mukaan Suomen vetäytyminen Afganistanista ei ole kuitenkaan tällä hetkellä vaihtoehto.

Jaakonsaari: Afganistan-operaatio jatkuu

Suomalaisen rauhanturvaajan haavoittuminen ei vaikuta Suomen rauhanturvaoperaatioon Afganistanissa, toteaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari.

Jaakonsaari pitää rauhanturvaajan haavoittumista eilisessä ampumavälikohtauksessa valitettavana, mutta ei usko sen antavan aihetta joukkojen vetämiseen pois Afganistanista.

- Ulkoasianvaliokunta on seurannut Afganistanin tilannetta ja olemme olleet tietoisia siitä, että tilanne on vaarallinen ja menossa huonompaan suuntaan. Kyllä yhteinen arvio on kuitenkin se, että ei ole mitään mahdollisuutta vetäytyä nyt Afganistanista, toteaa Jaakonsaari.

- Olemme todella surullisia siitä, mitä on tapahtunut, mutta oikeastaan juuri sen takia kunnioitan sotilaita ja rauhanturvaajia, että he ottavat myös tällaisia riskejä. Tämä kuuluu tavallaan tähän elämään.

Jaakonsaaren saamien tietojen mukaan Afganistanissa rauhattominta on tällä hetkellä maan eteläosissa, eikä niinkään alueilla, jossa suomalaisjoukot ovat. Jaakonsaaren mukaan rauhanturvaajien turvallisuus voitaisiin jatkossa taata muun muassa varustamalla rauhanturvaajat mahdollisimminan hyvin ja välttämällä todella vaarallisia paikkoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.