Mainos

Haavoittunut rauhanturvaaja siirretään Suomeen

Viime yönä leikatun rauhanturvaajan tila on vakaa, mutta häntä pidetään toistaiseksi nukutuksessa.

Afganistanissa haavoittunut suomalainen rauhanturvaaja siirretään Suomeen huomenna.

Evakuoinnissa käytettäneen saksalaista ambulanssikonetta, kertoi majuri Carl-Magnus Wasenius pääesikunnan kansainväliseltä osastolta.

- Rauhanturvaajan tila on vakaa ja häntä pidetään nukutuksessa, hän lisäsi.

Rauhanturvaajaa ammuttiin eilisiltana solisluun alle sekä jalkaan. Hänet leikattiin viime yönä norjalaisessa kenttäsairaalassa, missä hän on edelleen hoidossa. Suomessa rauhanturvaaja siirretään Waseniuksen mukaan siihen sairaalaan, missä on sillä hetkellä paras hoito saatavissa.

- Haavojen tulehdusvaaran takia hänet pitää siirtää pois Afganistanista mahdollisimman nopeasti, kertoi puolestaan everstiluutnantti Reima Helminen pääesikunnan kansainväliseltä osastolta.

Kuuden suomalaisen rauhanturvaajan joukko oli eilen harjoittelemassa pimeätoimintaa Pohjois-Afganistanissa Aybakin piirikunnassa, kun 2-3 henkilöä avasi tulen heitä kohti. Suomalaiset vastasivat tuleen, mutta Helmisen mukaan ei ole varmuutta, osuivatko he hyökkääjiin.

Epäselvää on edelleen keitä ampujat olivat. Yhden arvion mukaan tulen avannut joukko olisi ollut paikallinen poliisi, joka ei pimeässä tiennyt ampuvansa rauhanturvaajia.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen lupaa, että tapaus tutkitaan perinpohjaisesti.

Jaakonsaari: Afganistan-operaatio jatkuu

Suomalaisen rauhanturvaajan haavoittuminen ei vaikuta Suomen rauhanturvaoperaatioon Afganistanissa, toteaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari.

Jaakonsaari pitää rauhanturvaajan haavoittumista eilisessä ampumavälikohtauksessa valitettavana, mutta ei usko sen antavan aihetta joukkojen vetämiseen pois Afganistanista.

- Ulkoasianvaliokunta on seurannut Afganistanin tilannetta ja olemme olleet tietoisia siitä, että tilanne on vaarallinen ja menossa huonompaan suuntaan. Kyllä yhteinen arvio on kuitenkin se, että ei ole mitään mahdollisuutta vetäytyä nyt Afganistanista, toteaa Jaakonsaari.

- Olemme todella surullisia siitä, mitä on tapahtunut, mutta oikeastaan juuri sen takia kunnioitan sotilaita ja rauhanturvaajia, että he ottavat myös tällaisia riskejä. Tämä kuuluu tavallaan tähän elämään.

Jaakonsaaren saamien tietojen mukaan Afganistanissa rauhattominta on tällä hetkellä maan eteläosissa, eikä niinkään alueilla, jossa suomalaisjoukot ovat. Jaakonsaaren mukaan rauhanturvaajien turvallisuus voitaisiin jatkossa taata muun muassa varustamalla rauhanturvaajat mahdollisimminan hyvin ja välttämällä todella vaarallisia paikkoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.