Haavisto: Turkkia voi painostaa matkailun kautta

Vihreiden kansanedustaja ja entinen EU:n erityislähettiläs Pekka Haavisto kertoo seuranneensa huolestuneena Turkin viimeaikaisia tapahtumia.

– Minua huolestuttaa se, miten väkivaltaisesti poliisi on siellä toiminut. Turkki on halunnut toimia yhteistyössä Euroopan unionin kanssa ja liittyäkin siihen. Silloin ihmisoikeuksien kunnioittaminen on yksi perusasia. Toisaalta myös kansalaisten protestien voimakkuus on ollut minulle yllätys.

Turkin levottomuudet alkoivat sinänsä pienestä puistokiistasta, johon liittyvät mielenilmaukset taltutettiin voimalla. Haavisto sanoi Porissa SuomiAreenassa, että kaava on sama kuin Pohjois-Afrikan kansannousuissa.

– Jos keväällä olisi pitänyt veikata, missä maassa seuraavaksi kuohuu, en olisi Turkkia veikannut. Taustalla näissä on aina suurempaa tyytymättömyyttä joka käynnistyy pienestä alkusykäyksestä.

– On EU:n jäsenmaissakin ihmisoikeusloukkauksia ja monia vähemmistöjä kohdellaan kaltoin. Jos Euroopan unionilla nykypäivänä on joku merkitys, toivoisin sen olevan juuri rauhan ja ihmisoikeuksien ajajan rooli. Rohkaisevat kokemukset Balkanilta ovat opettaneet, että tämä merkitys on edelleen vahva. Talvella Kosovon ja Serbian presidentit tapasivat EU:n sateenvarjon alla.

Haavisto ei usko kauppasaarron tehoon

Muiden maiden vaikuttaminen kriisimaiden toimintaan näyttää usein ulospäin heikolta. Vaatimuksia ja ohjeita satelee, mutta vaikutuksia ei näytä olevan.

– On niillä vaikutusta. Kriisimaiden hallitukset kuuntelevat niitä herkällä korvalla. Omasta maineesta ollaan herkkiä, koska se vaikuttaa kauppapolitiikkaan, viisumikäytäntöihin ja matkailuun. Turkin kohdalla levottomuudet nakertavat heidän mainettaan esimerkiksi suomalaisten suosimana lomakohteena. Uskon, että turkkilaiset pelkäävät tällaista maineen rapautumista. Tätä pelkoa ihmisoikeuksien puolustajat voivat käyttää hyväkseen. Uusi teknologia ja sosiaalinen media on tehnyt tästä vaikuttamisesta entistä tehokkaampaa.

Pekka Haavisto ehdottaisi aktiivisempaa ihmisoikeuskeskustelua ihmisoikeuksista EU:n ja Turkin välillä. Hän haluaisi selityksiä väkivallalle ja aiheettomiksi väitetyille aktivistien pidätyksille.

– Tärkeää olisi myös aidosti kuulla, miten Turkin johto näkee tilanteen.

Kauppasaarron kaltaisia painostustoimia Haavisto säilyttäisi mahdollisuutena takataskussa, mutta niiden tehoon hän ei juuri usko.

Räsäselle tarkkuutta lakipuheisiin

Haavisto kertoi myös tutustuneensa sisäministeri Päivi Räsäsen Kansanlähetyspäivillä pitämään puheeseen, jossa Räsänen pohti Raamatun ja lainsäädännön suhdetta.

– Luin sitä puhetta kokonaisuutena ja mietin, että on ministerilläkin oikeus yksityisajatteluun. Ongelmalliseksi asian tekee Räsäsen rooli kirkon asioista vastaavana sisäministerinä. Puheesta on tehty yleistys, että usko menisi lain ohi. Sen periaatteen mukaan eläisimme pappisvaltiossa. Suomessa on kuitenkin aina perustettu toiminta lakiin. Siksi pidän ministerin roolista tällaista puhetta aika ongelmallisena.

Vihreissäkin löytyy intoa ja perinteitä kansalaistottelemattomuuteen. Sen Haavistokin myöntää ja hyväksyy asian yksittäisen kansalaisen avoimena toimintana.

– Se täytyy tehdä omalla nimellään ja kasvoillaan enkä hyväksy esimerkiksi naamioituneena esiintymistä. Kun lainsäätäjä itse sanoo tällaisia asioita, syntyy ristiriita. Hänen voi itse vaikuttaa lainsäädäntöön ja hänen tulee uskoa siihen.

Haaviston mielestä julkinen keskustelu riittää asian käsittelyyn. Itse kirkkoon kuulumaton Haavisto harmittelee sitä, että ihmiset ovat kohdistaneet protestinsa kirkkoon.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat