Mainos

Haavisto: Saddamin kenraalitkin kauhistelevat Isisiä

Kehitysministeri Pekka Haaviston mukaan Isis-järjestön nujertamiseksi Irakissa tarvitaan alueen maltillisia sunneja, jotka toteavat, etteivät sunnit pääse maassa takaisin valtaan Isisin keinoilla.

– Saddam Husseinin jälkeen katkeroituneet sunnit, jotka sieltä nousevat, ovat tukeneet Isisiä. Tilanne näyttää alueella pahalta, mutta eihän se sitä tarkoita, että kaikki ihmiset hyväksyvät näitä toimia. Uskon, että siellä on jopa Saddamin kenraaleja, jotka alkavat miettiä, että teurastus ja tappaminen ei ole se Irak, mitä he haluavat, Haavisto kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

"Ulkomaiset taistelijat radikaaleimpia"

Haaviston mukaan Irakin ja Syyrian puhdistamista terroristeista vaikeuttaa erityisesti se, että kaikkein radikaaleimmat taistelijat näyttävät tulevan maahan ulkomailta, Yhdysvalloista, Euroopasta, Suomestakin.

– 13 vuodessa (terrorismin vastaisen taistelun aikana)radikalisaatio ei ole vähentynyt. Keinoja on aika vähän: Ilmaiskut, opposition aseistaminen, mutta täytyy löytää neuvottelukeinoja maltillisten vahvistamiseksi. Tämä Barack Obaman viime yön puheesta vielä puuttuu.

Sisällissodan runteleman Syyrian tilanne on Irakia hauraampi.

– Monet tarkkailijat sanovat, että Syyrian osalta pitäisi mennä kansainvälisesti valvottuihin vaaleihin, oikeasti testattaisiin, mikä on Bashar al-Assadin ja häntä vastustavan opposition kannatus.

Haavisto korosti, että Obama otti puheessaan kantaa myös Syyrian sisällissotaan.

– Ei hän paljon armoja al-Assadille antanut, vaan nimenomaan al-Assadin vastaista oppositiota (Free Syrian Army) vahvistetaan.

Opposition tukemisessa on myös huolestuttavia haittavaikutuksia.

– Osa aseista on saattanut liikkua jihadisteille, Haavisto varoittaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.