Mainos

Haavisto: Puolustusvoimia odottaa remontti

Kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto (vihr) uskoo puolustusvoimien olevan muutosten edessä. Ruotsi siirtyi heinäkuun alusta palkka-armeijaan ja Haavisto uskoo, että valikoivuutta tarvitaan myös Suomen armeijassa. Haavisto on jatkanut Afrikan etnisten kriisien sovittelijana EU:n ja YK:n toimeksiannosta.

- Kävin heinäkuun alussa Sudanin Darfurissa ja olen tavannut myös Somalian kriisin osapuolia. Joitakin kriisisovitteluun liittyviä yhteydenottoja on tullut myös Sri Lankasta ja Burmasta. Myös Etiopia ja Eritreaovat työllistäneet jonkin verran.

- Ihan kylmiltään ei sovittelutyötä voi tehdä vaan onnistuminen edellyttää useita tapaamisia ja tutustumista. Laskin että erään ryhmän kanssa olemme tavanneet jo kaksikymmentä kertaa. Joskus prosessit tuntuvat olevan tuskallisen hitaita. Kärsivällisyyttä ja suomalaista viilipyttymäisyyttä vaaditaan.

Haavistosta on kaavailtu seuraajaa presidentti Martti Ahtisaaren työlle kansainvälisten kriisien ratkaisijana.

- Ei sellaista voi laskea yhden ihmisen varaan mutta mielestäni neuvottelijan ja sovittelijan rooli sopii hyvin Suomelle ja suomalaisille. Me voisimme kouluttaa nuoria ihmisiä tällaisiin tehtäviin.

Kerjääminen tuo rikollisuutta

Haavisto kuuluu romaniasian neuvottelukuntaan, jossa on viime aikoina pohdittu muun muassa ehdotusta katukerjäämisen kieltämisestä. Moni kokee kiellon kohdistuvan erityisesti romaneihin.

- Neuvottelukunnassa on kahdenlaista ilmaa. Monet sanovat että he ovat 1950-luvulla aloittaneet kerjäämällä ja kielto tuntuisi pahalta. Minä olen kriittinen kerjäämistä kohtaan. Kerjäläisten lisäksi mukana seuraa usein pikkurikollisuutta. Minusta pitäisi etsiä keinoja auttaa romaneja omissa kotikylissään. Silloin voisimme auttaa suurempaa ihmisryhmää siellä, missä hätä on kaikkein suurin. Romaniassa on neljä miljoona romania eikä heitä auta yhtään, jos muutamia satoja tulee kerjäämään Euroopan kaduille.

Armeija remonttiin

Haavisto on puolustusvaliokunnan jäsenenä seurannut tarkasti myös Ruotsin siirtymistä yleisestä asevelvollisuudesta kohti ammattiarmeijaa. Puolustuvaliokunta pitää kesäkokoustaan Porin SuomiAreenassa.

- Uskon, että seuraavan hallituskauden aikana puolustusvoimissa joudutaan tekemään melkoinen remontti. Uskon, että nykyisen suuruinen reserviläisjärjestelmä ei ole kaikkein tehokkain tapa järjestää puolustus. Sen lisäksi edessä on myös kasarmikeskustelu siitä, ovatko kaikki nykyiset koulutuspaikat tarpeen ja tehokkaita. Meillä on varmasti jotain oppimista siitä, mitä Ruotsissa on tehty. Jonkinlainen valikoivuus on varmasti tulossa asevelvollisuusjärjestelmään.

Presidenttiehdokkuus mahdollinen

Haaviston nimi on vilahtanut myös presidenttipelissä. Haavisto pitää ehdokkuuttaan 2012 vaaleissa mahdolisena.

- Vihreiden puoluekokouksessa nimeni oli esillä, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. Ainahan kunnon kampanjaan kiva lähteä mukaan, mutta siinä pitäisi olla vihreitä laajempi porukka takana. Olen asiaa miettinyt, mutta päätös syntyy varmasti ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.