Mainos

Haavisto: "Maksamme nyt velkaa ilmaston pilaamisesta"

Porin SuomiAreena-tapahtumassa kehitysavusta puhumassa olleen kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan maksamme velkaa ilmaston pilaamisesta. 

– Samalla vastaamme kysymykseen, jonka kiinalaiset ja intialaiset ovat esittäneet eli miksi päästöjä ei jaeta per henkilö maailmassa? Jos jaettaisiin, niin silloin intialaisilta ja kiinalaisilta puuttuisi paljon ja meillä olisi paljon liikaa, Haavisto muotoilee.

Haaviston mukaan Kiina saastuttaa ja pilaa ilmastoa kaikkein eniten. Yhdysvallat on vasta toisena.

– Kyllä kiinalaiset ja intialaiset tuntevat pienen piston sydämessään siitä, että heidän talouskehityksensä kuormittaa ympäristöä.

Haaviston mukaan kehitystyö ja ilmastorahoitus menee monelle tavalla päällekkäin. 

– Monet kehitysmaat etsivät tukea, teknistä apua, osaamista ja varoja siihen, että pystyttäisiin torjumaan ilmastonmuutos. Luulen, että tässäkin paneelissa ja nuorten globaalikoulussa keskustellaan siitä, mikä osuus on perinteisellä kehitystyöllä ja isoilla ympäristöhaasteilla, joita on tulossa. 

Haavisto sanoo, että Suomen osalta päästöhuutokauppatulot on käytetty sataprosenttisesti kehitysyhteistyöhön.  

– Puolet siitä on käytetty ilmastohankkeisiin ja puolet perinteiseen kehitysyhteistyöhön. Luulen, että Suomessa ehkä juuri tämä ympäristökysymysten rahoitus kansainvälisesti tulee lisääntymään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.