Haavisto luottavaisena Kioton ilmastokokoukseen

Ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) on vakuuttunut, että mikään teollisuusmaa ei halua ajaa joulukuun alussa Kiotossa alkavaa YK:n ilmastokokousta umpikujaan. Kuitenkin keskeisillä teollisuusmahdeilla on edelleen täysin erilainen näkemys pääongelmasta eli kasvihuonekaasujen vähentämisen määrästä ja keinoista toteuttaa vähennykset.

Vähennykset ovat elintärkeitä, sillä kasvihuonekaasut nopeuttavat maapallon lämpötilan nousua. Se taas aiheuttaa tuhoisia ilmastomuutoksia ja vaikuttaa elinoloihin koko maailmassa: osa maista tulee kärsimään entistä kovemmasta kuivuudesta, osa ankarista sateista ja tulvista. Tärkein ilmaston lämpenemistä aiheuttava kasvihuonekaasu on hiilidioksidi, jota syntyy fossiilisten polttoaineiden kuten hiilen ja öljyn käytöstä lämmityksessä ja liikenteessä. Myös metsien hävittäminen kasvattaa hiilidioksidin määrää. Hiilidioksidin osuus kasvihuonekaasuista on noin 70 prosenttia.

Vaikka moni keskeinen kysymys on vielä täysin levällään, Haavisto perustelee myönteistä näkemystään kokouksen onnistumisesta sillä, että kaikilla mailla on kaikesta huolimatta yhteinen tavoite saada vähennyksiä aikaan. Yli 160 maata ovat sitoutuneet vähennyksiin vuonna 1994 voimaantulleella ilmastosopimuksella. Kiotossa siihen pitäisi saada sitovat päästövähennystavoitteet.

Sitovat vähennykset koskevat vain teollisuusmaita

Neuvotteluketjun aikaisemmissa kokouksissa on jo sovittu, että sitovat tavoitteet koskevat vain teollisuusmaita. Kehitysmaiden toivotaan kuitenkin tulevan ainakin jollakin tavoin mukaan, sillä niiden osuus kasvihuonekaasujen tuottajana lisääntyy koko ajan. Lisäksi niissä koko maapalloa hyödyttäviä tuloksia syntyisi paljon nopeammin ja halvemmalla kuin muualla. Kehitysmaiden näkemyksen mukaan niille ei voida asettaa vähennystavoitteita, koska koko ongelma johtuu teollisuusmaiden tuhlailevasta energiankäytöstä.

Tähän saakka keskeiset riitapukarit ovat olleet EU ja Yhdysvallat: EU haluaisi vähentää päästöjä 15 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2010 mennessä. Yhdysvallat ajaa nollalinjaa vuoteen 2012. Vaikka EU ja USA ovat eri mieltä vähennysten suuruudesta, ne haluavat kuitenkin kaikille samat vähennykset. Tämän katsotaan olevan tärkeää, ettei minkään talousalueen teollisuus saa kilpailuetua.

Haavisto muistutti, että neuvottelutavoitteiden yksiolkainen tarkastelu voi helposti johtaa harhaan. Esimerkiksi Yhdysvallat haluaa rajoituksia kuuteen kasvihuonekaasuun, EU kolmeen.
-Jos kuusi kaasua otetaan mukaan, EU:n tarjous putoaisi ilmeisesti noin 12 prosenttiin ja vastaavasti USA:n nollatavoite muuttuisi 5 prosentin vähennykseksi, hän huomautti.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat