Haavisto: Avustusjärjestöjen arvioitava riskit uudelleen

Kehitysministeri Pekka Haaviston mukaan avustusjärjestö IAM (International Assistance Mission) ei ole ottanut Afganistanissa tarpeettomia riskejä, koska Heratin kaupunki on ollut aiemmin rauhallinen.

Järjestöllä on myös Haaviston mukaan pitkä kokemus työstä Afganistanissa.

– Järjestö on toiminut 40 vuotta Afganistanissa ja heillä on siellä pitkät perinteet. Käsittääkseni heillä on siellä afgaanityöntekijöitäkin noin 500 ja ulkomaalaisia 50, Haavisto sanoo MTV Uutisille.

Haavisto katsoo, että suomalaiset avustusjärjestöt joutuvat nyt arvioimaan uudelleen turvallisuusriskit toimintaalueillaan.

–  Meillähän on esimerkiksi ulkoministeriön omille työntekijöille erittäin vahva suoja Kabuliss , jossa he toimivat. Suoja on sen tasoinen, jota yleensä sota-alueilla toimiville annetaan. 

Haavisto uskoo, että surmilla haluttiin lietsoa pelkoa Afganistanissa olevien ulkomaalaisten keskuudessa.

– Talebanilla on ollut pyrkimus saada ulkomaiset järjestöt jättämään maa. He haluavat luoda levottomuutta rauhanturvaajien ja avustustyöntekijöiden ja jopa YK:n keskuudessa. Nämä iskut ovat osa pelottelukampanjaa, mutta tietysti myöhemmissä tutkimuksissa sitten selviää, että oliko iskun motiivina jotain järjestön toimintaan liittyvää. 

Haavisto aikoo olla vielä tänään yhteydessä järjestöön ja Suomen suurlähettilääseen.

– Tämä on hyvin traaginen tapahtuma, ja kaikki sympatiat ovat nyt heidän omaisten ja perheen puolella.

 


Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.