Mainos

Haave omasta kodista karkaa

Samankokoinen asunto maksaa Helsingissä 250 000 euroa, mutta Porissa vain 90 000 euroa.

Suomalaisten kyky ostaa oma asunto heikkeni loppukesällä. Nordean laskeman ostokykyindeksin mukaan asunnonostokyky heikentyi heinä-syyskuussa koko maassa, ja kaupunkien väliset erot kasvoivat selvästi.

Indeksin maanlaajuinen keskiarvo oli heinä-syyskuussa runsaat 45, kun se edellisellä neljänneksellä oli runsaat 44. Mitä korkeampi indeksin luku on, sitä suurempi osuus bruttotuloista kuluu asuntolainan hoitoon.

Kaupunkien välillä ero on kasvanut edelleen; korkeimman indeksin Helsingissä se on 68 ja matalimman indeksin Porissa 29,1. Eniten indeksi on noussut Porvoossa.

Indeksissä käytetty keskikokoinen asunto ja sen keskimääräinen hinta koko maan tasolla on 147 302 euroa. Helsingissä se on lähes 250 000 euroa, halvimmalla asunnon saa hieman yli 90 000 eurolla Porista.

Helsinkiläiskotitaloudelta menee nyt keskihintaisen asunnon lainanhoitoon 1013 euroa kuukaudessa, mikä on 156 euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Helsinkiläinen maksaa 644 euroa kuukaudessa enemmän kuin porilainen asunnon ostaja.

- Kun kyse on jopa kymmenien vuosien asuntolainasta, tähän aikaan mahtuu varmasti sekä taloudellisia ylä- että alamäkiä. Oman talouden suhdannevaihteluita voi tasoittaa säästämällä asuntolainan maksamisen ohella aina silloin, kun se on mahdollista. Näitä puskureita voi ottaa käyttöön silloin, kun niitä tarvitaan, neuvoo yksityistalouden ekonomisti TarjaSvartström Nordeasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.